КОНСЕНСУС. У середу президент США Барак Обама підписав закон, що має захистити країну  від «фіскального обриву».  Схвалений обома палатами Конгресу 1 січня і затверджений главою держави документ захищає більшість американців від підвищення податків.

Відповідно до нього із зростанням податків зіткнуться американці з індивідуальним доходом понад  400 тисяч або із сімейним —  понад 450 тисяч доларів на рік. Також передбачено підвищення податку на нерухомість вартістю від 10 мільйонів доларів. Ці заходи покликані збільшити доходи бюджету на 600 мільярдів протягом десяти років.

Документ відкладає автоматичний секвестр бюджету — сумарне скорочення витрат американської скарбниці на 1,2 трильйона доларів у 2013—2021 роках. Передбачається, що буде збільшено витрати на допомогу безробітним, а витрати на медичну допомогу літнім громадянам у рамках програми «Медікер» не  скорочуватимуться.

Угода про запобігання «фіскальному обриву» є результатом компромісу між провідними політичними силами. Згідно з нею, для представників середнього класу залишається чинним затверджене ще за часів президента Джорджа Буша-молодшого скорочення податкового навантаження.

Водночас  Міжнародний валютний фонд і провідні рейтингові агентства застерігають, що економіка США залишатиметься вразливою, доки законодавці не ухвалять радикального рішення про скорочення державного боргу, який нині сягає 16 трильйонів 400 мільярдів доларів.