Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ЗВЕРНЕННЯ. У своєму щорічному слові до конгресу президент США Барак Обама говорив про нерівність у доходах співвітчизників та про слабкість економіки. Особливістю промови  було те, що це останнє звернення 44-го президента США перед наступними виборами,  які відбудуться цьогоріч 4  листопада: він балотуватиметься на другий термін від демократичної партії. А більшість в американському парламенті  на сьогодні, як відомо, за конкурентами — республіканцями, які проти огульного  підвищення податків для багатіїв.

«На кону не демократичні чи республіканські цінності, на кону — американські цінності. І ми маємо до них повернутися», — зокрема заявив Обама і закликав до запровадження правила Баффета, коли мільйонери не повинні платити менший податок, ніж типові робітники.

«Можете називати це класовою війною, якщо хочете. Але просити мільярдера платити хоча б стільки ж податків, скільки сплачує його секретар? Більшість американців назвуть це здоровим глуздом», — сказав він.

Програмні положення політики Білого дому на наступний рік чинний американський президент ще озвучить на виступах у п’яти ключових для його переобрання штатах: Айова, Аризона, Невада, Колорадо та Мічиган, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Водночас опитування свідчать, що його підтримка серед американців стала меншою за 50%, і найбільше люди критикують саме економічну політику. Втім, конгрес США має ще меншу популярність серед американців, більшість яких звинувачує у політичних кризах саме республіканців.