Кожен з нас хоче зробити певний внесок у підтримку оборонців східних земель України. Тернопільські волонтери-автомайданівці твердять, що на передовій нашим бійцям навіть найдрібніші подарунки від дітей такі самі дорогі, як, скажімо, продукти харчування, теплі речі або засоби захисту. Тож вони завітали днями до школи №16 в обласному центрі, учні якої приготували для українських воїнів солодкі дарунки, зробили власноруч браслети-обереги. 

На Донбас відправляють і Державний прапор України з власними побажаннями. Восьмикласник Олег Стасишин каже, що школярі будуть раді, якщо цей стяг замайорить на танку чи на вогневих позиціях наших військових, додаючи їм бойового духу.

Прапор з відбитками власних долонь на схід передали й учні спеціалізованої школи з поглибленим вивченням основ економіки. «Дорогі солдати, дякую вам за те, що ви оберігаєте наш спокійний сон. Повертайся з перемогою!», «Дорогі солдати, ми за вами дуже сумуємо та віримо, що переможемо!», — такі теплі та щирі рядки від дітей зігріють українських воїнів на бойових позиціях.

Дмитро Гайдуцький, керівник тернопільських автомайданівців, розповідає, що бійцям АТО привозять багато різних речей, навіть досить дорогих за вартістю, але спочатку їхню увагу привертають папки з листами, дитячими малюнками, оберегами. Ці дитячі послання викликають сльози на очах мужніх бійців.

Студентки медуніверситету допомагають розпускати речі з вовни й акрилу на нитки, щоб із них сплести шкарпетки, шапки тощо. Фото автора

Школярі з економічної школи про обереги для українських воїнів теж подбали. Амулетом щастя учні обрали ляльку-мотанку, всередину якої поклали горішок. Цей задум пояснили так: якщо боєць захоче їсти, то розкриє цей оберіг і скуштує горішок.

Кекси, коржики і торти старшокласники Збаразької ЗОШ №3 пекли самі, а згодом продавали на доброчинному ярмарку. Також тут можна було придбати патріотичні браслети-обереги, іграшки з повітряних кульок у вигляді тваринок, які школярі теж власноруч виготовили. На благодійній торговиці учні заробили понад тисячу гривень, яку передали волонтерам районного штабу національного спротиву для купівлі необхідного бійцям АТО. В цій школі на потреби воїнів-краян вже зібрали 2500 гривень, долучили дві фуфайки, водонепроникну накидку, теплий одяг і 67 пар теплих шкарпеток. Тим часом на уроках трудового навчання школярі Збаража плетуть маскувальні сітки для солдат.

Студенти медичного університету імені Івана Горбачевського відгукнулися на пропозицію об’єднання громадських організацій «Ядро» працювати на складах, де збирають та відправляють посилки на східний фронт. Коли і яка група заступає на вахту, визначають самі. Приймають, фасують речі, продукти, що приносять небайдужі тернополяни. Буває, телефонують люди й просять забрати у них зібране, тож студенти доправляють ці посилки на склад. Дівчата старі в’язані речі розпускають на нитки, з яких потім в’яжуть шкарпетки, шапки, шиють балаклави. Хлопці ж стають вантажниками, утеплюють намети. Зі старих газових балонів майструють «буржуйки». Словом, хто що вміє — те й робить.