ДЕРЖАВОТВОРЦІ

У Полтаві відбувся вечір пам’яті Героя України В’ячеслава Чорновола, з нагоди 75-річчя від дня його народження

Захід проходив у вщерть заповненій актовій залі обласної ради профспілок, що свідчить про те, якою все таки яскравою особистістю був В’ячеслав Максимович. І наскільки значущою в питаннях державотворення.

Голова крайового товариства «Просвіта», народний депутат кількох скликань Микола Кульчинський, який особисто знав ювіляра, розповів про його журналістську та видавничу діяльність, обставини, що змусили майбутнього «зеківського генерала» зайнятися політикою. Назвавши його революціонером рівня Махатми Ганді і Вацлава Гавела. Повідомив, що вийшли друком 8 томів зібрань творів ювіляра, з якими, на його думку, треба ознайомити якомога більше українців. Це, переважно, роздуми Чорновола про демократію, права людини. «Усім, хто йде в політику, треба пам’ятати, що їхнє завдання – служити людям», – наголосив він.

– Я не знав Чорновола, тому що народився в 1970 році. Але сам факт, що він 25 років свого життя провів у тюрмах заради майбутньої незалежної України, справді характеризує його як політика вищої проби. Який був кандидатом у Президенти України, очолював Львівську обласну раду та Львівський міськвиконком, двічі обирався до Парламенту. Дуже шкода, що його життя трагічно обірвалося у 1999-му. Сьогодні в Україні немає такого лідера нації, як В’ячеслав Чорновіл, тому що такі особистості народжуються раз на сто років, - сказав очільник міського осередку партії «Фронт змін» Олександр Артеменко. А голова обласної організації «За Україну!» Олег Пустовгар принагідно розповів присутнім про людські якості В’ячеслава Чорновола, про те, наскільки він був простим і доступним у спілкуванні.

– Одного разу ми їздили з ним на україно-польський молодіжний форум. У нашому мікроавтобусі були представники з різних регіонів. У Перемишлі автобус зупинився біля цвинтаря воїнам Української Народної Республіки, інтернованих у Польщі, і В’ячеслав Максимович прочитав нам лекцію про військо Петлюри. Чому воно опинилося там, у Польщі. Про військо українських січових стрільців. А по дорозі ми заїжджали у Львів, додому до В’ячеслава Михайловича. Тодішня пропаганда поширювала інформацію, нібито він має шикарний маєток. Ось ми й заїхали у цей «маєток». Це була пристойна хата з гарним парканом, але сьогодні навіть середньої руки чиновник живе заможніше. Видно було, що людина жила не заради матеріальних благ, а заради України, заради ідеї. У повсякденні Чорновіл керувався принципом – цитую його не дослівно – : «Мудрість політика-демократа у посткомуністичному світі полягає в тому, щоб зберегти державність але водночас не впасти в болото конформізму». І от зараз ми живемо по конституції 1996 року, яка була прийнята завдяки двом людям – Леонідові Кучмі і В’ячеславу Чорноволу. Він тоді зумів піти на компроміс заради держави.

Назвавши ювіляра творцем Акту про незалежність, і творцем Конституції, Олег Пустовгар розповів як познайомився з ним. Повідомив, що 18 років належав до його партії – Народного Руху України. Під впливом Чорновола формувався його «світоглядний стержень». Як власне і тисяч молодих українських політиків.

Учасники вечора пам’яті переглянули фільм про Чорновола. Послухали козацькі думи у виконанні народного художника України, кобзаря, бандуриста і лірника Івана Новобранця.