Чим у більш молодшому віці дитина визначиться з професією, тим більше у неї шансів не помилитися і встигнути підготуватися до вступу. Допомогти дитині зробити такий вибір – завдання батьків. Саме їм належить придивлятися до уподобань, захоплень, потреб дитини, щоб вчасно підказати їй сферу діяльності, яка приноситиме їй задоволення і самореалізацію.

Навіть звичайна гра, розвага може дати підказку щодо майбутньої професії. Скажімо, цікаві онлайн-ігри пропонують ігрові сайти. Тут можна знайти ігри для дівчат, ігри для хлопців, головоломки тощо. Поспостерігайте, що подобається вашій дитині у віртуальному житті. Готувати торти? Моделювати одяг? Робити макіяж? Зводити казкові палаци на екрані комп’ютера? Можливо, саме до такого виду занять ваша дитина має нахили і в реальному житті.

Ведіть спостереження: за що хвалять дитину в школі й ставлять гарні оцінки, за що її критикують (те, за що її сварять, теж може бути частиною обдарування), що у неї виходить найкраще і найшвидше, чому їй хочеться присвячувати весь свій час, про що вона любить говорити, про що запитує часто.

Радьтеся з професіоналом – фаховий психолог чи педагог допоможе віднайти найкращу сферу діяльності для вашої дитини, прийняти оптимальне рішення, врахувавши всі критерії.

Майбутні професія повинна як відповідати бажанням дитини, враховувати її таланти і здібності, так і бути потрібною на ринку праці вашого регіону, приносити в перспективі відповідний дохід. Ті професії, які відповідатимуть усім цим критеріям, і є зоною оптимального вибору.

Коли дитина визначилася з вибором професії, слід врахувати ще такі важливі речі.

1. Якість вузу. Часто абітурієнти не мають уявлення про якість освіти у тому чи іншому вузі, а також про реальні вимоги ринку праці. У цьому випадку корисними можуть стати рейтинги вузів. Варто відзначити, що в вузівських рейтингах, які складають в Україні, при різних методиках складання списку лідерів, як правило, перші позиції займають одні й ті ж університети.

2. Думку роботодавців. Не соромтеся поцікавитися у відділі кадрів підприємства, яке працевлаштовує за обраним вашою дитиною фахом, випускникам яких навчальних закладів вони віддають перевагу. Роботодавці зараз не дивляться рейтинги вузів – їм необхідні знання кандидатів, здатність і бажання навчатися, працьовитість, а не формальність у вигляді дипломів.

3. Визначіть спеціальність. Навіть у передових навчальних закладах рівень підготовки за різними спеціальностями суттєво відрізняється. Скажімо, для інженерних та ІТ-посад він може бути високим, а юристи там, м'яко кажучи, не зовсім.

4. Порахуйте гроші. Дізнайтеся, у скільки обійдеться навчання, якщо на бюджет вступити не вийде.

Микола ТОМЧУК
для «Урядового кур’єру»