Нацбанк розробив механізм виконання рішення Ради нацбезпеки і оборони України від 2 вересня цього року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», якому надано чинності указом Президента України від  16.09.2015 р. №549/2015. Механізм визначено у постанові правління НБУ №654 від 1 жовтня 2015 року «Про забезпечення реалізації і моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Види обмежувальних заходів чітко прописано у рішенні окремо щодо кожної особи. Серед санкцій — блокування активів, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань, заборона на встановлення ділових контактів, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань (заборона надавати кредити, позики, фінансову допомогу, гарантії; заборона здійснювати кредитування через купівлю цінних паперів; заборона придбання цінних паперів), запобігання виведенню капіталів за межі України тощо.

3 2 жовтня Нацбанк разом із СБУ взявся за рахунки й активи санкційників. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

У постанові Нацбанку визначено порядок реалізації банками санкцій та моніторингу їх виконання.

Регулятор зобов’язав банки у триденний строк із набрання чинності постанови надати відомості про наявність банківських рахунків та залишки коштів на них 388 фізичних осіб та 105 юридичних осіб, зазначених у додатках до рішення РНБО. Банки мають щомісяця надавати Нацбанку інформацію про залишки коштів на цих рахунках і про спроби проведення фінансових операцій фізичними та юридичними особами, зазначеними в санкційному списку, до яких застосовано певні види санкцій та на користь таких осіб.

Документ набрав чинності з 2 жовтня — наступного дня після його офіційного опублікування та буде чинним протягом строку застосування санкцій.

Згідно з відповідним рішенням РНБО, забезпечити реалізацію і моніторинг ефективності санкцій було доручено Кабміну України разом зі Службою безпеки за участю Нацбанку та Генеральної прокуратури.

Відділ економіки  та державного управління «Урядового кур’єра»