Неабияку зацікавленість у Валентини, Олі та Андрійка Сеничаків із Чернівців викликала експозиція шопки з військовим спорядженням, яке волонтери привезли із зони проведення АТО. Фото автора

Найбільшу шопку в Україні вже впродовж багатьох років виставляють у Тернополі. Монтують її у греко-католицькій церкві Св. апостола Петра ченці Чину братів менших (отців-францисканців). Вона сягає склепіння храму та займає всю його ширину. У центрі панно — величезне тло вечірнього неба із світлом зірок, темноту гір розбавляють синя річка та біло-блакитний сніг. Світяться вікна міста, за яке ведуть дороги, як знак того, що Ісус народився неподалік Вифлеєма, де пастушки пасли овець. У променях сонця-слави лежить на сіні маленький Ісус (його фігурка має розміри середньостатистичного немовляти), поруч схилилася над ним Марія, стоїть Йосиф. Із дарами до них прийшли не лише три царі. Вірні здебільшого кладуть на сіно гроші та цукерки.

Кількасот фігур-ляльок використали для облаштування мешканців Різдвяного поселення. До того ж чимало з них рухомі. Скажімо, янголи грають на скрипці, арфі, б’ють у барабани, ріжуть колоду, чернець дзвонить у дзвін. А ще кивають головами віл і віслюк, їздить потяг, іде караван, крутиться млин вітряка, на каруселях катаються ляльки-діти.

Відтворено фігури видатних постатей українського народу, як-от святих рівноапостольних князя хрестителя Руси-України Володимира Великого та княгині Ольги, митрополита Андрея Шептицького, патріарха Йосифа Сліпого.

У лівому куточку шопки знову спорудили українську хату, на стрісі якої звели гніздо лелеки. У приміщенні виставили чимало предметів побуту українців, зокрема підсвічник-тризуб, скриню, праник, заліско (праску), прядку, глечики, гасову лампу, граблі. Повз оселю проїжджають два ченці на гарбі, яку тягне віслюк.

Звірини та птаства (опудала й ляльки) тут зійшлося-злетілося багато. Але захоплення в малечі викликають невеликі вольєри, де можна побачити, а декому вже надто кортить навіть погладити, живих ягняток, кроликів. Голуби, куріпки, фазани, інша живність теж влаштувалася тут.

Торік на найбільшій у країні шопці з’явилася фігура гетьмана з булавою. Тепер вона, так би мовити, вершить експозицію українського війська. Волонтери цього року допомогли ченцям створити куток АТО. Виставили зразки різних видів зброї. Примітно, що деякі гільзи від снарядів розмалювали художники. На цих зображеннях — українська хата, лелеки, кетяги червоної калини, інші українські символи. Вартовими цього стали дві фігури воїнів — учасників АТО. Священнослужителі кажуть, що цей військовий куточок — своєрідне нагадування у Новорічні-Різдвяні свята, що молитися треба не лише за себе, близьких, а й за оборонців рідної землі, нашу перемогу над ворогом, щоб якнайшвидше запанував в українській хаті мир і спокій.

Найбільша в Україні шопка стоятиме, як і годиться, до Стрітення (15 лютого) — завершення новорічно-різдвяного циклу народних святкувань.

Уперше отці-францисканці зініціювали проведення біля цієї шопки 16 січня парафіяльного фестивалю колядок на славу Божу «Возвеселімся всі разом нині». Організатор цього заходу Ольга Коневич каже, що в ньому візьмуть участь творчі колективи, хори, ансамблі, окремі виконавці не лише з Тернополя, а й деяких районів області. Прикметно, що позмагатися у виконанні різдвяних пісень зголосилися не лише греко-католицькі церковні хори, а й православні Київського патріархату. Журі, крім рівня виконавської майстерності, оцінюватиме серед іншого й оригінальність аранжування творів, культуру хорового співу та навіть зовнішній вигляд фестивальників. На переможців і учасників свята коляди чекають кубки, грамоти, подяки та, звісно ж, щира вдячність глядачів.