ДЕРЖАВНИЙ ІНТЕРЕС

Протидія контрабанді і нелегальній міграції посилюється

Віднедавна Закарпаттям поширилися чутки про наміри країн-сусідів зробити ще більш неприступними для порушників свої східні рубежі. Так, Словаччина придбала два вертольоти, що наглядатимуть за ділянками кордону з повітря. Польща також посилює пильність: там майже 1,7 тисячі прикордонників для несення служби будуть переведені з заходу і центру цієї країни на схід. У Закарпатті, як в одному з найбільших українських «коридорів» для транскордонних переміщень транспорту й людей, попри тісні контакти з сусідами, ці новини викликали запитання. Від нас відгороджуються ще однією «завісою» чи не довіряють? А, може, сталося щось надзвичайне у відносинах охоронців кордону суміжних країн?

— Нічого надзвичайного в цьому немає. Через загальноєвропейську економічну кризу наші західні сусіди намагаються ще більше посилити захист зовнішніх кордонів Європейського Союзу і, до речі, вживають відповідних заходів не лише на кордоні з Україною, — каже помічник голови Держприкордонслужби України полковник Сергій Астахов. –– З іншого боку, внутрішній перерозподіл людей — спосіб зберегти професіоналів вузької правоохоронної спеціалізації. Щодо ефективності діяльності української прикордонної служби, то, запевняю вас, нарікань з боку західних колег немає.

Пересічним закарпатцям можна керуватися і власними спостереженнями. Якщо раніше ледве не в кожному номері місцеві газети повідомляли про групи затриманих нелегальних мігрантів з Південно-Східної Азії та деяких країн колишнього СРСР, то зараз такі звістки стали рідкістю, а визначення «група» (одночасно затримувалися десятки осіб, був випадок, коли було понад сто чоловік) змінилося на «дві-три особи». Це підтверджує і статистика, узгоджена з суміжними країнами. Якщо всередині 90-х на території Закарпаття затримували протягом року по 15 і більше тисяч мігрантів, то в 2012-му зафіксовано всього 288 спроб порушень кордону, затримано 643 особи.

— Менше бажаючих потрапити до країн Євросоюзу не стало, — додає Сергій Астахов. — Це свідчення чітко налагодженої роботи з затримання порушників перш за все на східних кордонах України та на шляхах легального в’їзду іноземців у нашу країну. Більшість потенційних нелегалів просто не пропускають через кордон. Останніми роками Держприкордонслужба була суттєво посилена технічними засобами дистанційного контролю і перевірки документів безпосередньо в пунктах пропуску, вдосконалена організаційно-штатна структура відомства,  змінена тактика дій прикордонних підрозділів. Досить ефективним засобом контролю стали мобільні тепловізори, які дають змогу побачити вночі та тумані авто навіть за 15 кілометрів, а людину — за вісім. В арсеналі є й легкомоторні патрульні літаки, теж із тепловізійним устаткуванням і навіть ще кращими технічними можливостями.

Додамо, що закарпатські прикордонники попередили контрабанду майже 9 мільйонів штук сигарет на суму понад два мільйони гривень, а загалом товарів було затримано на 29,5 мільйона гривень. Торік прикордонна служба в різних районах області кілька разів затримувала літаючі апарати, зокрема дельтаплани, якими зловмисники могли б скористатися для контрабандних перевезень. Був і випадок, коли в Тисі упіймали порушника з водолазним обладнанням.

Державні інтереси щодо запобігання контрабанді і нелегальній міграції охороняють не лише прикордонники. До цього причетні й працівники СБУ, МВС, митники і податківці. Кожна служба — у властивому їй сегменті. Але завдання тотожні, і така співпраця дає свій результат.