Проведення у Криму так званого референдуму сколихнуло світову громадськість. І не стільки як факт, скільки як  кричущий приклад втручання однієї країни у внутрішні справи іншої. Спроби закамуфлювати цей фарс під виглядом нібито волевиявлення кримчан не змогли приховати цинізму, оскаженілого шовінізму й ненависті до всього українського — одне слово, сценарію, написаного у кремлівських кабінетах.

Вільна Європа

Уся світова прогресивна спільнота (до якої Росія, певна річ, не належить), як і прогнозувалося, різко засудила те, що відбулося на півострові останньої неділі. Так, Президент Європейської Ради Герман ван Ромпей і Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявили, що референдум у Криму про відокремлення від України незаконний, нелегітимний і його результату не буде визнано Європейським Союзом. Його лідери знову закликають Росію поважати суверенітет і територіальну цілісність України та повернути свої війська до місць постійної дислокації.

«Європейський Союз вважає проведення референдуму щодо майбутнього статусу частини території України таким, що суперечить українській Конституції та міжнародним нормам, — йдеться в їхній спільній заяві. — Вирішення кризи в Україні має спиратися на територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України в рамках української Конституції та поваги до міжнародних норм. Лише спільна праця через дипломатичні процеси, включно з прямими переговорами між урядами України та Росії, може допомогти знайти шляхи подолання кризи».

Вони також попередили, що Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ розгляне додаткові заходи проти Росії. Лідери ЄС тоді постановили, що в разі відсутності деескалації ситуації з боку Росії та відсутності прямих контактів між Києвом та Москвою ЄС вдасться до обмежень на поїздки й замороження активів тих, хто в російському керівництві причетний до операції в Криму. Наступним кроком можуть бути економічні заходи.

Голос Америки

Президент США Барак Обама заявив своєму російському колезі, що його країна і світове співтовариство ніколи не визнають референдуму в Криму, а Росії доведеться дорого заплатити за порушення територіальної цілісності України, передає УНІАН. Тим більше проведеного в умовах російської військової інтервенції.  Обама закликав Росію негайно допустити присутність міжнародних спостерігачів для запобігання актам насильства з боку будь-яких груп. Президент США вважає, що дипломатичне вирішення неможливе, поки російські війська продовжують вдиратися на українську територію, а широкомасштабні військові навчання Росії посилюють напруженість на кордонах України. 

У відповідь Барак Обама почув добре завчену кремлівську пісню про «розгул ультранаціоналістичних і радикальних угруповань, які дестабілізують обстановку і тероризують мирних жителів, зокрема російськомовне населення і російських співвітчизників».

А ось такими словами на ситуацію в Україні відреагував прес-секретар Білого дому Джей Карні: «У цьому столітті ми давно залишили в минулому часи, коли міжнародне співтовариство стоятиме мовчки осторонь, тоді як одна країна насильно захоплює територію іншої».

Усі разом

З означеною позицією збігається й думка наших сусідів. Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган не має наміру визнавати результати кримського референдуму, про що й заявив у ході зустрічі з народним депутатом Мустафою Джемілєвим. «Реджеп Тайїп Ердоган не має наміру визнавати референдум, бо він суперечить міжнародним нормам. Глава турецького уряду стурбований кризою і висловив готовність надати максимальну підтримку, якщо на кримськотатарський народ чинитимуть будь-який тиск», — йдеться в прес-релізі меджлісу кримськотатарського народу.

Прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер також запевнив, що його країна не визнає результатів так званого референдуму в Криму і вважає його нелегітимним і таким, що відбувся за умов окупації: «Нерозсудливі, односторонні дії пана Путіна спричинять лише подальшу економічну і політичну ізоляцію Росії в очах міжнародної спільноти».

Категоричним був і очільник британського МЗС Вільям Хейг: «Ми не визнаємо референдум у Криму як законний, легітимний чи такий, що має значення. Будь-який референдум, який проводиться за кілька днів, без справжньої кампанії, без доступу на територію Криму керівництва України, — не має довіри до такого заходу».

Навіть з Далекого Сходу пролунали слова підтримки Україні, озвучені генеральним секретарем уряду Японії Йосіхіде Суга. «Референдум не має юридичної сили», — наголосив він, однозначно висловившись за повагу суверенітету і територіальної цілісності нашої країни.

 Відділ новин
«Урядового кур’єра»