ОЧІКУВАННЯ. У червні, коли увагу світу, немов потужний магніт, притягуватиме до України чемпіонат Євро-2012, коли й наша планета багатьом нагадуватиме м’яч, а слово «поле» асоціюватиметься найперше з футбольним, зміняться акценти і в регаліях славетного землянина Пласідо Домінго. І починатимуться вони так: великий пристрасний вболівальник, котрий співав офіційний гімн чемпіонату світу з футболу в Іспанії у 1982 і 2002 роках… 

А вже потім — що це визначний тенор-баритон планетарного рівня, в котрого, як зазначив у Києві його представник Хосе Соріано, до 60–70 концертів за рік: переважно в США, рідній Іспанії, Японії, європейських столицях, та ще 3–4 спеціальних концерти, присвячені якійсь події, як, наприклад, Олімпійським іграм. Він відкриває сезони Метрополітен-Опера в Нью-Йорку, є художнім керівником Опери Лос-Анджелеса і диригентом Опери у Вашингтоні. «Мені важко уявити, яка ще фігура сучасного музичного світу могла б стати таким образом нашої країни, як маестро Пласідо Домінго», — наголосив уповноважений з питань культури посольства Іспанії в Україні Оріоль Ескалас.

                Linki Park дасть грандіозне шоу                         На концерт в Україні«вирветься»                      Пласідо Домінго співатиме
                  на льотному полі поблизу «Чайки»                    зі свого світового турне Брайан Мей                          в Києві просто неба

Футбол творить дива: Пласідо Домінго, в котрого розписані, немов по нотах, виступи по світу на роки вперед, співатиме в Києві! За словами Каріни Макогон, упродовж понад 15 років діяльності концертно-театрального агентства «Каріна» під її керівництвом вона «мріяла про концерт Пласідо Домінго в нашій країні. Переговори про це, які велися упродовж 12 років, набули іншого статусу, коли оголосили про Євро-2012 в Україні: тоді Пласідо Домінго охоче погодився прилетіти й виступити для наших глядачів».

Де саме під відкритим небом відбудеться його концерт у Києві 29 червня, стане відомо трохи пізніше. Триватиме він майже дві години: в антології найвідоміших оперних та оперетних арій маестро супроводжуватиме український оркестр «Інтеркласік» під орудою Германа Макаренка і зарубіжна співачка сопрано, яка приїде разом з ним, а щось, можливо, він виконає й українською мовою навіть з нашою вітчизняною сопрано. Майже 10 тисяч людей насолоджуватимуться цим незабутнім дійством, придбавши квитки вартістю від 2 до 6 тисяч грн, а місце у віп-зоні коштуватиме від 12 до 15 тисяч. Проте поблизу цього концертного майдану можна буде слухати видатного співака та бачити його на спеціальних екранах безплатно.

В Україні Пласідо Домінго перебуватиме з 26 червня по 2 липня, щоб не минути і фінал чемпіонату, в якому, за його мрією, мали б зіграти збірні України й Іспанії.

Завдяки зусиллям агентства «Каріна» «вирветься» зі свого світового турне на концерт в Україні британський рок-музикант Брайан Мей, засновник групи Queen. Грандіозний виступ найкрутішої американської альтернативної групи Linkin Park, володарки двох Греммі та багатьох інших високих музичних нагород, відбудеться в Києві на льотному полі поблизу автодрому «Чайка», охочих потрапити туди — десятки тисяч. Фінська рок-група The Rasmus потішить шанувальників разом з російськими «Токіо» та «Дельфін» і вирушить в тур по Україні. У спільному великому концерті зустрінуться з глядачами Києва, Донецька, Харкова групи Горана Бреговича, Еміра Кустуріци, Fools Garden, АТВ (Ейтібі) Діджей та інші відомі у світі музиканти.

У матчеві й нефутбольні дні дуже цікаві культурні програми чекають в Україні на вболівальників і просто глядачів на великих концертних майданах (наприклад, у Києві — це спорт?комплекс «Чайка», де мешкатимуть багато гостей Євро-2012, а в Донецьку — кемпінг-парк на під’їзді до міста) та в офіційних фан-зонах (зокрема в столиці — на Хрещатику).

Тож на Євро-2012 нас і зарубіжних гостей надихатимуть на свято душі не лише бажані голи, а й мистецтво найвищого гатунку музичних кумирів.