ПРОГНОЗ. «Туризм в Україні поступово стає галуззю, що впливає на економіку країни. Ми маємо підтримати позитивний тренд його розвитку. Це стосується і створення необхідної інфраструктури, і якісного промо за кордоном, і проведення загальноєвропейських та світових спортивних заходів. Наприклад, Євробаскету-2105 – європейського свята баскетболу. Враховуючи унікальні можливості України, туризм може стати однією з точок росту», – сказав Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул.

Для цього під керівництвом Віце-прем’єра розробляється Концепція цільової програми розвитку туризму і курортів до 2022 року. Реалізація Програми, за підрахунками експертів, збільшить в’їзний потік туристів в Україну вдвічі та доведе кількість робочих місць в туризмі до 1 млн.

За останні 3 роки у розвитку туризму в Україні сформувалася позитивна тенденція. У 2012 році Україну відвідало 24,6 млн іноземних туристів (у 2011р. – 23,5 млн). Платежі до держбюджету, за даними  Міністерства доходів і зборів, від туристичної діяльності у 2012 році становили більше 1,5 млрд грн., що на 19,5% більше, ніж у 2011 році. У минулому році обсяг послуг, наданих вітчизняними туристичними операторами збільшився на 21%, порівняно з 2011 роком і становив 11,9 млрд грн.

Україна займає перші позиції в рейтингах місць, які провідні експерти пропонують відвідати. Київ – на 1 місці в Європі і 3-му в світі у 2012 році (Портал Tripadvisor).Львів – 2 місце в Європі – рейтинг видання LonelyPlanеt «кращих міст для уїк-енду в Європі». Крим, за версією журналу NationalGeographicпосідає 1 місце в світі у рейтингу  «20 місць, які потрібно побачити в 2013 році». Після проведення Євро-2012 більше 70% відвідувачів чемпіонату з футболу оцінили своє перебування в Україні як «добре» і «дуже добре». Більше половини опитаних висловили бажання ще раз відвідати Україну (за даними німецького агентства GIZ).

«Тобто Україна має всі можливості, щоб стати одним із туристичних центрів Європи», – сказав Олександр Вілкул.

На 2012 ріку сфері туризму налічується 380 тисяч робочих місць- у готелях, на транспорті, в ресторанах і кафе, у культурних центрах. Це 35-е місце в світі (за даними Всесвітньої ради з туризму та подорожей). «А з урахуванням впливу туризму на суміжні галузі української економіки (продуктихарчування, товари народного споживання), загальна кількість створених робочих місць оцінюється майже у півтори мільйони», - сказав Олександр Вілкул.

Олександр Вілкул зазначив, що в результаті реалізації програми планується істотно поліпшити показник вкладу туризму в економіку, а саме: в'їзний потік збільшити у 2 рази, надходження до бюджету – в 2,5 раза, інвестиції – з 9 до 40 млрд грн.

Кількість туристів, що приїжджають до України, збільшується.

Наразі, відповідно до рейтингу Всесвітньої ради з туризму і подорожей  вклад туризму у ВВП України в 2012 році склав 3,6 млрд дол. США (або 2,2% від ВВП), завдяки цьому Україна посіла 60-е місце у світовому рейтингу за вкладом туризму у ВВП.

«Завданнями Програми розвитку туризму і курортів до 2022 року є створення системи держпідтримки галузі, удосконалення законодавства в сфері туризму, забезпечення раціонального використання і охорони туристичних рекреаційних ресурсів, поширення інформації про туристичні можливості України на міжнародному ринку і всередині держави, модернізація рекреаційно-курортної сфери», - сказав Олександр Вілкул.

Довідково. GIZ – Німецьке товариство міжнародного співробітництва є федеральною установою, що підтримується і утримується Урядом Німеччини. Глобальною метою GIZ є підтримка людей та спільнот у країнах, що розвиваються, в країнах з перехідною економікою, розвинених країнах. Мета організації в Україні – сприяння міжнародній співпраці задля сталого розвитку та проведення міжнародної освітньої роботи.