Засуджених судом Російської Федерації українців Олега Сенцова, Миколу Карпюка й Станіслава Клиха на прохання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської відвідає новопризначений омбудсмен Російської Федерації Тетяна Москалькова особисто або, за її дорученням, регіональні представники омбудсмена РФ. Про це розповіла «Урядовому кур’єру» Валерія Лутковська за підсумками своєї зустрічі з російською колегою. «Омбудсмен РФ мені пообіцяла, що вона готова дізнатися подробиці й узяти під особистий контроль розслідування застосованих до них катувань, про які вони заявляли», — зауважила Валерія Лутковська.

За її словами, на цій зустрічі вдалося домовитися про захист прав людини незалежно від політичних поглядів, геополітичних проблем і кордонів. «У 2013 році було укладено меморандум про співпрацю між двома омбудсменами — України і Російської Федерації. Ми домовилися, що цей меморандум має бути актуалізований,  узгоджений із сучасним розвитком подій в наших державах», — зазначила Валерія Лутковська.

Також під час зустрічі омбудсмени двох держав обговорили питання переміщення осіб, які перебували в установах пенітенціарної системи  на території АР Крим станом на березень 2014 року, на територію, підконтрольну Україні. «Ці люди відбувають покарання відповідно до  українського законодавства, вони громадяни України і мають право на відбування покарання на території, де збереглися соціальні зв’язки цих осіб. У мене 40 звернень про переміщення від засуджених та членів їхніх сімей, відповідні звернення є й у російського омбудсмена. Ці засуджені стали своєрідними заручниками того, що відбулося на території АР Крим», — зауважила Валерія Лутковська.

Вона розповіла про проблему, про яку захисники прав людини давно говорять на міжнародному рівні. А саме про те, що Російська Федерація ухвалила спеціальне законодавство щодо тих громадян України, які проживали на території АР Крим. Ішлося про автоматичне набуття громадянства РФ жителями півострова, а тим, хто бажав залишитися громадянином України, надали досить короткий проміжок часу, коли вони мали особисто з’явитися у відповідні установи і написати заяву про відмову від автоматичного прийняття громадянства РФ. Ті, хто перебував у місцях несвободи, цього зробити не могли, і їм без їхньої згоди надали російське громадянство. А потім тих, хто перебуває в ув’язненні, почали відправляти для відбування покарання в інші, віддалені райони РФ.

«Згідно з українським законодавством, людина має право відбувати покарання або недалеко від місця, де вона проживала до моменту скоєння злочину, або від місця проживання її родичів. У Росії немає такого законодавства, і коли таких засуджених українців відправляють у далекі регіони РФ,  родичі не можуть приїхати на побачення, зробити передачу тощо». За  словами українського омбудсмена, нині досягнуто домовленості щодо переміщення 18 ув’язнених, і робота щодо решти заявників триває.

«Ми домовилися, що зустрінемося найближчим часом для підписання вже меморандуму про реалізацію конкретного механізму цього переміщення. Це питання омбудсмен РФ має узгодити з відповідними правоохоронними органами РФ.  В Україні вже готові до реалізації цієї домовленості. Адже ту домовленість, про яку йдеться, було опрацьовано в Мін’юсті й Генпрокуратурі України ще коли я пропонувала  її попередньому  омбудсмену РФ. Зараз слово за омбудсменом РФ. Наша зустріч показала, що вона готова дати друге дихання процесу переміщення. У моїх планах ще багато питань, пов’язаних із проблемами на території АР Крим. Адже є сигнали про порушення прав і українців, і кримських татар, великі питання викликає діяльність так званої кримської самооборони, яка, за моїми даними, нині має вигляд найбільшого порушника прав людини на території АР Крим. Утім,  пані Москалькова після візиту до Криму минулого місяця вже порушувала питання щодо незаконної діяльності «кримської самооборони». Є сподівання на подальшу співпрацю».