В опалювальний сезон Україна через холодну погоду увійшла дещо раніше за традиційні терміни. Завдяки організованій підготовці підключення до тепла відбувалося планово, і нині немає масштабних аварійних ситуацій. На цьому наголосила начальник управління комунальної теплоенергетики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Олена Малежик під час відеоконференції, яка відбулася у четвер у Комунікативному центрі уряду. 

Також вона зазначила, що цього року на підготовку житлово-комунального господарства до зимово-осіннього періоду спрямовано 3,5 мільярда гривень. «Зокрема на підготовку житлового фонду було спрямовано більш як 950 мільйонів гривень, теплового господарства — понад 1 мільярд, водопровідно-каналізаційного господарства — 446 мільйонів гривень, майже мільярд на підготовку дорожньо-мостового господарства», — конкретизувала цифри Олена Малежик. Вона зауважила, що у Мінрегіоні запрацював оперативно-диспетчерський штаб, який моніторить ситуацію щодо опалення.

Учасники відеоконференції — представники органів місцевої влади Харківської, Одеської, Дніпропетровської та Львівської областей — також поінформували, що опалювальний сезон проходить без особливих перебоїв. Щоправда, коли температура повітря на вулиці підвищилася, комунальники знизили інтенсивність обігріву приміщень, аби трохи зекономити газ для того часу, коли стовпчик термометра на вулиці поповзе вниз.

А поки що комунальники разом з підрозділами ДСНС проводять відповідні навчання, аби відпрацювати всі нештатні ситуації, які можуть виникнути в результаті різкого погіршення погоди, й уникнути негативних наслідків.

Також, відповідаючи на запитання з регіонів, Олена Малежик повідомила, що до контролю за тарифами у сфері ЖКГ будуть підключати фахівців Держінспекції з контролю за цінами. «Як відомо, і в міністерстві, і в областях створено робочі групи, які перевіряють об∂рунтованість підвищення тарифів. Але все одно підключення інспекцій з контролю за цінами до моніторингу і перевірки тарифів, гадаю, виправдане», — зауважила Олена Малежик.