ВІЙСЬКО. 29 травня 2013 року уряд схвалив Проект Державної комплексної програми реформування і розвитку Збройних сил України на період до 2017 року. Невдовзі документ розгляне РНБО. А попереднім аспектам його реалізації було присвячено брифінг міністра оборони Павла Лебедєва під час учорашнього засідання уряду. 

За його словами, цю програму довго розробляли оборонне відомство, Генеральний штаб і відповідні профільні інституції. Програма насамперед має на меті реформування Збройних сил таким чином, аби забезпечити боєготовність та боєздатність, вирішити питання соціального захисту військовослужбовців та забезпечити територіальну цілісність України.

Перший аспект реформи — використання впродовж п’яти років максимальних ресурсів на підтримання бойової підготовки: навчання військовослужбовців на бойовій техніці та тренажерах, під це закладено певну матеріальну базу й фінансування. Другим є підтримка, ремонт та оновлення військової техніки. На це закладено близько 28 мільярдів гривень — їх буде спрямовано на авіацію, флот, високомобільні та сухопутні війська.

«Перехід на професійну контрактну армію — третій аспект реформи. Для цього слід розв’язати соціальні проблеми, пов’язані з грошовим забезпеченням, медичним обслуговуванням, освітою, забезпеченням житлом військовослужбовців. Щодо останнього, то нині триває активне переобладнання казарм під житло для контрактників-холостяків і гуртожитки сімейного типу. Ми плануємо за два роки мати 10 тисяч ліжко-місць», — пообіцяв Павло Лебедєв.

Будь-який військовослужбовець, який укладає контракт на 3—5 років, матиме абсолютно інше ставлення до танка, БТРа, адже йому щодня працювати на ньому. Це так само, як з автомобілем: якщо він наш власний, ставлення буде набагато кращим. Тому уряд вважає, що перехід на контрактну армію дасть змогу не лише заощадити гроші на бойову підготовку, а й забезпечити підтримання техніки в робочому стані, і вона завжди буде готова виконати бойове завдання.

За кілька місяців, а точніше — з березня цього року, приріст контрактників становив 3100 осіб, що і є аргументом для припинення всіх суперечок щодо кількості бажаючих іти на контрактну службу.

За словами міністра оборони, не менш важливий соціальний чинник. Грошове забезпечення вже збільшено вдвічі, питання компенсації за винаймання житла вирішено. Ми сьогодні розв’язуємо житлову проблему, запевнив глава відомства. Загалом на програму  реформування війська буде виділено 130 мільярдів гривень упродовж п’яти років, з них на будівництво житла — 1,2 мільярда.

Павло Лебедєв порушив і питання військових містечок, які звільнилися внаслідок реформування Збройних сил за період незалежності. Їх охороняють 2000 людей, і на це витрачається 200 мільйонів гривень — вони перебувають у непридатному стані. Кошти, які буде отримано після реалізації цього майна використають на соціальні потреби. Так само існує близько тисячі одиниць бойової техніки в законсервованому стані, вік якої — понад 25 років. Її передбачається реалізувати, спрямувавши отримані кошти на потреби сільського господарства.