СКІЛЬКИ-СКІЛЬКИ?! 

Ловись, рибко, велика…

У цю незбагненну цифру відмовлялися вірити навіть бувалі чернівецькі правоохоронці. Але співробітники УДСБЕЗ УМВС України у Чернівецькій області задокументували, а слідчі обласної прокуратури підтвердили факт одержання хабара на суму 130 тисяч доларів за право орендувати ставок на тривалий термін — 49 років. Гроші у приватного підприємця, який надумав зайнятися розведенням і продажем риби, вимагав голова сільради, на території якої розташований водний об’єкт. Відомості про це кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Загалом із 45 кримінальних справ про хабарництво і корупцію, які торік перебували у провадженні слідчих правоохоронних органів області і за якими до відповідальності притягали 51 посадовця, 44 скеровані до розгляду у судах.

— Ми також вживали адміністративних заходів для протидії корупції, — розповідає прокурор Чернівецької області Петро Коваль. — До суду направлено 61 протокол про адміністративні корупційні правопорушення. З них, зауважу, майже половину склали працівники органів прокуратури. За результатами їхнього судового розгляду до адміністративної відповідальності притягнуто 53 особи.

Важлива складова антикорупційної політики — участь громадськості у запобіганні цьому ганебному явищу, а також якнайширше інформування суспільства про наслідки корупційних діянь, формування підвищення правової освіти у сфері запобігання корупції, роз’яснення норм антикорупційного законодавства.

За словами завідувача сектору з питань запобігання та виявлення корупції апарату облдержадміністрації Віталія Савкіна, торік проведено 115 семінарів на антикорупційну тематику, надано 283 роз’яснення щодо практичного виконання нормативно-правових актів у сфері запобігання і протидії корупції, започатковано цикл лекцій у навчальних закладах, головне завдання яких — змінити ставлення до корупції як до нібито зручного способу розв’язання проблем.