Минулої неділі до Канева з’їхалися тисячі людей з усієї України, щоб ушанувати пам’ять та відзначити 155-ту річницю із дня перепоховання Великого Кобзаря. Після покладання квітів до монумента матері Тараса, молебню й запалення свічок в Успенському соборі відбулася спільна хода керівництва області, канівців та гостей міста останнім шляхом Тараса Шевченка від собору до Чернечої гори. Учасники урочистої ходи поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку та разом із представниками церков помолилися за упокій його душі.

Голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко констатував, що велич поета в тому, що його слово, творчість — досі основа єдності всього українства.

Нове покоління лише починає усвідомлювати Кобзаревий спадок. Фото з сайту kaniv.net

«На Тарасовій спадщині виховуються цілі покоління українських патріотів. Кожен день засвідчує, як нам потрібна Шевченкова сила, невичерпна спадщина, віра і самопожертва в ім’я української нації, яка додає сил і непохитності у нинішній боротьбі з агресором», — продовжив думку голова обласної ради Олександр Вельбівець.

Під час урочистостей боєць батальйону «Азов» Ілля Зелінський передав музею Шевченківського національного заповідника символічну знахідку із зони АТО. «Це книжка про Тараса Шевченка «Вічний як народ», — пояснив «азовець». — Я знайшов її в школі в Широкиному, яке ми визволили від окупантів. Пройти повз не міг, хоч книжка обгоріла. Це ще один знак, який нам Шевченко посилає з небес. Ми обов’язково поборемо наших ворогів!»

Цього року вшанувати пам’ять Шевченка до Канева приїхала й делегація українських румунів. У музеї Шевченка в Каневі румунська делегація презентувала дві книжки про Шевченка, написані і видані представниками української діаспори в Румунії.

Також у Каневі, у Музеї народно-декоративного мистецтва, відкрилася виставка живописних і ткацьких робіт «Свою Україну любіть, або Шляхами його долі», присвячена Т. Шевченкові, місцям і країнам, в яких йому довелося побувати. Роботи належать Львівському музею ім. Т. Шевченка і написані львівськими художниками під впливом участі в експедиціях шляхами Т.Шевченка — в Україні, у Вільнюсі, Санкт-Петербурзі, Казахстані та Білорусі. Крім того, у цьому музеї відкрилася виставка конвертів і поштових марок з усього світу на шевченківську тематику. Загалом представлено майже 350 примірників. Цю колекцію привіз до Канева також Львівський музей ім. Т. Шевченка.

Завершилися урочистості на Співочому полі виступами майстрів народної творчості та представленням експозицій виставки творів образотворчого та декоративного мистецтва представників різних районів Черкаської області.