АКЦЕНТ. Осіння посівна кампанія пройшла успішно — триває робота над організацією весняно-польових робіт. Про це на урядовому брифінгу розповів міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк. «Посів озимих культур виконано на площі 8,1 млн га. На рівні минулого року — 6,7 млн га посіяно озимої пшениці, жита — 304 тис. га», — акцентував міністр.

За його словами, на озимому полі ситуація нині краща, ніж торік, і в більшості регіонів тривоги не викликає. Відтак сходи озимих отримані на площі 7,8 млн га, з них у доброму та задовільному стані — 7,1 млн га, а слабких та зріджених — 0,7 млн га. Однак посушлива осінь спричинила негаразди в АР Крим та на Луганщині. Там озимі зернові зійшли на 61—73% площ. «Погода наприкінці січня, в лютому та березні може створити для нас нові виклики. Тому ми готуємося заздалегідь до додаткового пересівання площ», — сказав Микола Присяжнюк.

А потім перейшов до теми ресурсного забезпечення весняної посівної кампанії. Відтак маємо насіння ярих зернових і зернобобових культур (без кукурудзи) на рівні 751 тисячі тонн. «Це 102% потреби, — сказав міністр. — Із них до посівних кондицій вже підготовлено 410 тисяч тонн». А для покриття дефіциту насіння в окремих сільгоспвиробників ДП «Державний резервний насіннєвий фонд» підготувало 9,6 тисячі тонн посівного матеріалу.

Тож ярими зерновими культурами буде засіяно 8,2 млн га, з яких ранніми зерновими — 3,1 млн га. А за попередніми даними регіонів, вся посівна площа під урожай 2013 року очікується на рівні 27,7 млн га. В структурі площ у цілому зернових культур — 58,7%, технічних — 27,5%, картоплі та овочів — 27,5%, а кормових культур — 8,5%.

Говорив міністр і про закупівлю аграріями майже 180 тис. тонн мінеральних добрив. Цей показник перевищує торішній на 4%. Нині в країні достатньо  азотних добрив, аби здійснити перше підживлення слабких та зріджених посівів у межах технологічної потреби. Встигли аграрії сформувати також певні запаси пально-мастильних матеріалів, придбавши 139 тис. тонн дизпального та 36 тис. тонн бензину (це 31% та 34% до потреби).

«Для нас важливо, щоб сільськогосподарські виробники мали вільний доступ до користування високотехнологічною якісною технікою, — зазначив Анатолій Присяжнюк. — Для проведення комплексу весняно-польових робіт у 2013 році буде задіяно близько 326 тис. тракторів. Загалом модернізація парку сільгосптехніки та обладнання шляхом створення спільних виробництв із залученням довгострокових кредитів, зокрема під державні гарантії, дасть змогу збільшити виробництво зернових культур на 10 — 15%». Він також додав, що ці зернозбиральні комбайни, трактори та новітні зерновози допоможуть зменшити затрати на виробництво сільгосппродукції на 15 —20%.