ПІЛОТНИЙ ПРОЕКТ. Електронний реєстр пацієнтів  створюється для підвищення ефективності лікування
 

Як відомо, у деяких ЗМІ було поширено інформацію щодо скасування облікових форм (медичних карток) та введення електронних медичних карток. У своєму роз’ясненні з цього приводу  прес-служба Міністерства  охорони здоров’я зазначає, що постановою Кабінету Міністрів «Про затвердження електронного реєстру пацієнтів» передбачено створення Електронного реєстру пацієнтів — єдиної державної інформаційної системи  збирання, реєстрації, накопичення відомостей про пацієнта та отриману  медичну допомогу. Реєстр створюється для підвищення ефективності  медичної допомоги, забезпечення своєчасності її надання, модернізації первинної медичної допомоги. Водночас такий  реєстр не скасовує ведення облікових форм на паперових носіях.

Упровадження електронного реєстру пацієнтів є пілотним проектом. Його відпрацювання розпочнеться з Вінницької, Дніпропетровської, Донецької областей та  м. Києва. Збирання, обробка та внесення до Реєстру даних про пацієнта здійснюватиметься виключно за його згодою.

У свою чергу на зустрічі з журналістами президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк зазначив, що постанова Кабінету Міністрів актуальна. Її виконання дасть змогу розв’язати  низку проблем. Водночас він висловив занепокоєння тим, що до розробки нової справи не запрошували експертів. «У світі чинні 29 інформаційних стандартів для роботи подібних реєстрів — жодного з них навіть не обговорювали. Тож на якій базі маємо працювати? Реальне впровадження електронного реєстру пацієнтів можливе після відповідної підготовки», — наголосив він.

Також Віктор Сердюк зазначає, що відкладати цю справу не можна. Розпочинати слід хоча б із маленьких, але реальних кроків. Зокрема електронного реєстру хворих на гемофілію, гепатит, щоб черга на виділення  коштів була прозорою.

Занепокоєння експерта викликає ще одна особливість упровадження електронного реєстру пацієнтів. До нього, каже Віктор Сердюк,  передбачається внесення даних про лікування, що відбувається за державні кошти. Але ж 80 відсотків ліків сплачують хворі з власного гаманця. Виходить, інформація в реєстрі буде неповною. Чи сприятиме це лікуванню?

А тому, посилаючись на досвід інших країн, Віктор Сердюк рекомендує хворим вести власні записи історії хвороби і лікування. Чи допоможе це справі?

Немає відповіді й на запитання про взаємоузгодженість ведення електронного реєстру  пацієнтів із законом про захист персональних даних. Цю проблему Всеукраїнська рада захисту прав та безпеки пацієнтів збирається обговорити за участю представників Міністерства охорони здоров’я.

Одне слово, процес запущено. Він має наздоганяти роботу, яку вже розпочали в окремих лікарнях, де комп’ютер став надійним помічником лікарів і медсестер. Досвід першопроходців свідчить, що до роботи по-новому треба ретельно готуватися.