Українка Олена Фетисова, автор сценарію, продюсер і режисер фільму «Параджанов», відмовилася прибути до Єревана для участі в церемонії вручення Державної премії Вірменії з рук президента країни Сержа Саргсяна.

«Він підтримав правочинність незаконного і в усіх сенсах сфальсифікованого референдуму. Коли вибір робиться під грубим тиском, це не є вільним волевиявленням за самовизначення народів. У нас уже 25 тисяч біженців із Криму, це призведе до гуманітарної катастрофи і трагедії людських доль. Так робити не можна», — пояснила вона свій вчинок.

Олена Фетисова наголосила, що це її особисте рішення, прояв її громадянської позиції, і воно не може вплинути на подальшу долю фільму «Параджанов», який має вийти на широкий екран у Єревані, й тим більше не може ставити під сумнів її любов до вірменського народу.

«Не змішую мистецтво і політику, ми завжди раніше рухалися паралельно. Кожен режисер, який займається творчістю, не може не жити в політиці. Ми живемо в цьому світі, й кожен повинен мати певну позицію. Я лише поставила свою громадянську позицію вище від якихось грошових або інших премій», — зазначила Олена.

За її словами, в Києві у неї багато друзів-вірменів, зі студентських років вона працює з вірменськими колегами, а за роки створення фільму особливо полюбила цю країну.

«Упевнена, що мої вірменські друзі, колеги, любителі кінематографа зрозуміють мене, тому що вони теж жили у страху війни. Я просто не могла приїхати в Єреван, тим самим вітаючи ситуацію, коли моя країна в небезпеці, а керівництво Вірменії, на жаль, не поряд із моєю країною. Першою жертвою Майдану став вірменин Сергій Нігоян. Пам'ять про нього не дозволяє мені приїхати до Вірменії, сказати: ось я тут, а він лежить у нашій землі за свободу мого народу», — сказала Олена Фетисова.

У відкритому листі до президента Вірменії Сержа Сар∂сяна режисерка зазначила, що належну їй частку грошової винагороди Державної премії Вірменії просить передати на потреби вірменських дітей-сиріт. «Упевнена, що сам Сергій Параджанов вчинив би так само», — цитує її слова Радіо «Свобода». 

Відділ гуманітарних проблем
«Урядового кур’єра»