У четвер Парламентська Асамблея Ради Європи в Страсбурзі ухвалила резолюцію із закликом звільнити українців, яких незаконно утримують у Російській Федерації за політичними обвинуваченнями. У документі ПАРЄ, зокрема, закликає всі країни-члени організації запровадити санкції проти осіб, причетних до незаконного затримання і подальшого засудження українки Надії Савченко.

Під час сесійного засідання ПАРЄ депутати  обговорили доповідь «Занепокоєння  гуманітарного характеру щодо людей, яких утримували під час війни в Україні», автор якої депутат від Литви Неллія Клейнберга.

У резолюції, ухваленій 65-ма голосами, також зазначається, що з часу воєнної операції в Луганській та Донецькій областях сотні українських військовослужбовців та цивільних захоплено в полон або викрадено.

«Деяких з них потім звільнили, але багатьох і досі утримують у нелюдських умовах у полоні, їх піддають тортурам, принижують, примушують працювати, застосовують інші форми насильства. ПАРЄ глибоко занепокоєна кількістю повідомлень про нелюдське поводження, що принижує гідність захоплених осіб, з якими жорстоко поводяться, катують, вчиняють сексуальне насильство. Є навіть дані про те, що захоплених осіб стратили сепаратистські сили», — йдеться в резолюції.

Крім того, Асамблея занепокоєна щодо 13-ти українських в’язнів, яких, за повідомленнями, російська влада затримала з порушенням норм міжнародного права за сфабрикованими звинуваченнями.

«Найкричущіший приклад — ситуація з членом Парламентської Асамблеї пані Савченко, яку примусово доправили в РФ і незаконно утримують під вартою з червня 2014 року, попри те, що на неї поширюється імунітет, що відповідає статті 40 Статуту Ради Європи, Генеральній угоді про привілеї та імунітет Ради Європи та Протоколу, стороною якого є і Росія», — констатують у ПАРЄ.

Також Асамблея закликала російську владу «звільнити всіх українських ув'язнених, яких утримують у РФ і в незаконно анексованому Криму, провести розслідування та притягнути до відповідальності злочинців, винуватих у захопленні, примусовому зникненні, тортурах та політично мотивованих вбивствах українців і кримськотатарських активістів, використати свій вплив на сепаратистські групи і примусити їх звільнити всіх затриманих українців, негайно звільнити Савченко», — зазначається в тексті резолюції.

Крім того, ПАРЄ звернулася до української влади, аби вона невідкладно ратифікувала Римський статут для того, щоб дати змогу Міжнародному трибуналу провести «розслідування конкретних випадків порушення міжнародного гуманітарного законодавства під час війни в Україні». І пропонує українській стороні провести ефективне розслідування, притягти до відповідальності всіх злочинців, винуватих у викраденні і захопленні в полон, а також розслідувати випадки здирництва, хабарництва та корупції, пов’язаних із звільненням захоплених осіб». У резолюції названо низку законодавчих заходів, які має здійснити українська влада, повідомляє УНІАН.

Варто зазначити, що українська делегація в ПАРЄ, очолювана Володимиром Ар’євим, і цього разу ефективно працювала над поправками до резолюції. А найкращий доказ того, що резолюція актуальна, — реакція російського зовнішньополітичного відомства, яку в соцмережах висловив уповноважений МЗС РФ з прав людини Костянтин Долгов. Набір мантр про подвійні стандарти — короткий зміст повідомлення цього чиновника, яке він зробив  у Твіттері.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»