ЗВІТ МВФ.Демографічні прогнози постійно недооцінювали тривалість життя населення. У той же час довголіття поверх базисних прогнозів представляє значні фінансові ризики, одним із способів нейтралізації яких є підвищення пенсійного віку.

Про це говориться в окремому розділі доповіді МВФ про глобальну фінансову стабільність, представлену Фондом у середу.

«Важлива реформа полягає в тому, щоб підвищити пенсійний вік разом із очікуваним збільшенням тривалості життя. Це можна зробити за розпорядженням уряду, але можна і заохочувати фізичних осіб до більш пізнього виходу на пенсію», - підкреслюється в доповіді.

Більш пізній вихід на пенсію дозволить продовжити період накопичення пенсійних ресурсів і скоротити період їхнього використання, відзначають у МВФ. Експерти Фонду також виступають за надання гнучкого підходу для організацій пенсійного забезпечення: коли немає можливості підвищити внески або пенсійний вік, можливо, доведеться скоротити допомоги.

Розміри можливих фінансових наслідків того, що люди стали жити довше, в доповіді оцінюються так: «При збільшенні середньої тривалості життя до 2050 року на три роки порівняно з очікуваною, наразі і без того величезні витрати, пов'язані зі старінням населення, можуть підвищитися на 50%».

У МВФ підкреслюють, що заходи щодо мінімізації наслідків ризику довголіття дають результат тільки через декілька років.

Укрінформ