«Для Федерації художньої гімнастики, тренерів, членів національної збірної команди України, нашого міністерства  це справжній шок та удар. Усі  розчаровані вчинком Романової», — йдеться у заяві.

Звісно, питання переходу спортсменів — це передусім компетенція міжнародного спортивного права, національних та міжнародних федерацій, однак у цій історії проглядається політичний підтекст.

Що відбулося? Батьки 17-річної Романової, які проживали на окупованій Луганщині (м. Краснодон), а потім виїхали до Російської Федерації, забрали дочку зі спортивного інтернату і вивезли до Росії.

«Ці дії спрямовані не стільки на посилення Росії, у команді якої існує величезна конкуренція за право виступати на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро, скільки на відвертий саботаж підготовки збірної України до Олімпійських ігор та послаблення художньої гімнастики України», — заявляє український міністр. А Федерація гімнастики України наголошує: все, що відбулося, завдало серйозної моральної та матеріальної шкоди.

Адже підготовка спортсмена такого рівня з огляду на міжнародну спортивну практику, зазвичай коштує державі від 2 до 5 мільйонів доларів США. 7,5 року Романову повністю утримувала і готувала Федерація художньої гімнастики й Міністерство молоді та спорту. За рахунок українських громадян вона отримувала зарплату як член національної збірної, різноманітні призові.

ФГУ на сьогодні далека від думки, що відмова від участі в багатоборстві на чемпіонаті світу, де розігрували ліцензії на Олімпійські ігри-2016, якимось чином пов’язана з прийняттям Романовою рішення про виступи під прапором Росії. Однак це питання виникає, і Федерація також братиме до уваги цю обставину під час підготовки своєї правової позиції.

Нині в гімнастки чинна ліцензія Міжнародної федерації гімнастики від України до 2018 року. Імовірно, Росія намагатиметься оминути карантин, встановлений нормами міжнародного спортивного права, можливо, намагатиметься видати Романову за політичного біженця. Та це навряд чи допоможе, якщо з’ясується, що порушено принципи Олімпійської хартії. До того ж, перебіжчиків ніде не люблять.