На одному з перших засідань уряду Прем’єр-міністр поставив завдання невідкладно розпочати реформу системи місцевого самоврядування для децентралізації та передачі більше повноважень територіям.

Відповідальним за цей напрям було призначено віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана, який учора на брифінгу в Будинку уряду розповів про перші напрацювання.  

За його словами, сформовано професійну групу з міжнародних та вітчизняних експертів, представників усіх трьох асоціацій місцевого самоврядування (обласних, районних рад, сільських, селищних рад, а також міст України), які розпочали розробку законодавчих ініціатив щодо децентралізації.

Концепцію реформи обговорено і з головами обласних рад. «Концепцію схвалено, і саме діалог між місцевим самоврядуванням і центром розпочався достатньо ефективно і матиме позитивний результат», — висловив переконання віце-прем’єр. Він додав, що під час зустрічі з місцевими керівниками (було представлено всю Україну) не пролунало жодних запитань щодо можливого роз’єднання чи федералізації. «Усі хочуть змін, усі хочуть реформ, усі хочуть децентралізації, всі хочуть працювати на добробут своїх територій», — наголосив Володимир Гройсман.

Основа реформи полягає у максимальному поверненні всіх ключових функцій і повноважень органам місцевого самоврядування. «Причина абсолютно зрозуміла: влада, яку обирають люди, має максимальний ступінь довіри, і ця влада повинна мати достатньо функцій для повноцінної діяльності», — зазначив урядовець.

Так, на розгляд Верховної Ради буде внесено законодавчі ініціативи щодо формування виконавчих комітетів обласних, районних рад як виконавчих органів на місцях, а функції та повноваження голів обласних державних адміністрацій передбачається звузити: вони полягатимуть у контролі за дотриманням законодавства.

«Наша мета — надати можливість усім регіонам і на сході, і на заході, і в Криму розвиватися, ухвалювати рішення на місцевому рівні, надавати якісні послуги громадам, управляти комунальним господарством, охороною здоров’я, освітою, гуманітарною сферою, тобто всіма питаннями послуг на території, не озираючись на столицю. Також формуватиметься нова фінансово-економічна політика на територіях.  Ідеться про надання місцевій владі відповідних фінансових інструментів для формування самодостатнього місцевого самоврядування, яке повинно мати змогу заробляти кошти, частину з яких залишати в себе. Довгоочікувана реформа, яка перетворить Україну, по суті, на успішну європейську країну, розпочалася зараз. Ефект буде колосальним», — заявив віце-прем’єр, додавши, що основою в розробці законодавства є Європейська хартія про місцеве самоврядування.

За словами урядовця, реформу необхідно провести швидко. Володимир Гройсман зазначив, що чи не кожного засідання Кабміну на розгляд виноситимуть профільні нормативні акти. А уряд звертатиметься до парламентської коаліції, щоб проекти документів швидко проходили процедуру ухвалення. Щомісяця будуть певні зміни, а глобальні перетворення можливо провести через зміни до Конституції, що за календарним планом можна буде зробити восени. Тож є всі шанси на те, що з 1 січня 2015 року розпочнеться нова успішна історія нашої держави, заявив віце-прем’єр.