РІШЕННЯ. Аби жнива на Харківщині пройшли без збоїв, у кожному районі працюватимуть  оперативні штаби для допомоги аграріям.

Аграрії розпочали збір ранніх зернових, як і планували, у перших числах липня. «Ранній початок жнив у нас скоригувала тепла погода, за якої дозрівання зернових прискорилося аж на два тижні, порівняно з попередніми роками, — пояснив директор департаменту агропромислового розвитку Харківської облдерж?адміністрації Віталій Панов. — І хоч прогнози на урожай і не такі великі, як торік, але теж хороші».

За його словами, на Харківщині очікують досить високий валовий збір зерна — 2 млн 861 тис. тонн за рахунок кукурудзи та інших пізніх культур. Торік озимі зернові посіяли на площі 503,6 тис. га, що на 5,4% більше, ніж попередньої осені. Але через примхи погоди в осінньо-зимовий період зійшло лише 70% озимини. «У цілому аграріям треба зібрати ранні зернові з 597,3 тис. га, що на 79,6 тис. га менше, ніж торік», — розповів головний аграрій області.

Перші дні хлібозбирання продемонстрували високий рівень підготовки жниварів до своєї головної битви. Завершальні штрихи тактики роботи на полях були зроблені напередодні початку жнив на семінарі-нараді з питань організації збору ранніх зернових і зернобобових у Великому Бурлуці. Тут остаточно було вирішено, що урожай в області  збиратимуть 2906 комбайнів, які вже за тиждень до жнив були на 100% забезпечені дизпаливом. Хоч, як акцентував В. Панов, на старті в Печенізькому, Коломацькому, Краснокутському і Валківському районах дизпалива могло вистачити лише на перші дні збирання, але ситуцію вчасно було врятовано.

«Тепер усе залежить від двох чинників: наскільки оперативно буде організований збір ранніх зернових і чи будуть сприятливими для розвитку кукурудзи і решти пізніх культур погодні умови», — сказав керівник департаменту. — Якщо на погоду повпливати важко, то задля реалізації першого вже розгорнуто роботу спеціального штабу, що стежитиме за ходом жнив у регіоні та допомагатиме у разі потреби». Під час наради голова облдержадміністрації Михайло Добкін зажадав від присутніх на семінарі голів райдержадміністрацій, щоб вони організували роботу аналогічних штабів у себе в районах. Він також звернув увагу й на потребу захисту аграріїв від несанкціонованих перевірок під час жнив. «У нас 365 діб у році, тому можна вибрати будь-який інший день, щоб перевірити підприємство, якщо на це є підстави. Ми за цим пильно стежитимо», — зазначив він.

Очільник області поставив також завдання зробити все необхідне, щоб закупівельна ціна на зерно не знизилася. За його словами, цьогоріч удвічі більший перехідний залишок з 2011 року.  Тому дуже важливо залишити ціни незмінними, бо благополуччя агропідприємств зараз — запорука успішної роботи аграріїв і цієї осені, і наступного року.