ТРАНСПОРТ. На Миколаївщині рух великовантажних автомобілів контролюватимуть нові зважувальні  комплекси.

Майже 900 тисяч гривень виділено з обласного бюджету державному підприємству «Миколаївський облавтодор» на придбання двох зважувальних комплексів для великовантажного транспорту. Про це стало відомо під час засідання постійної комісії з питань промислової політики, транспорту, зв’язку та енергетики Миколаївської обласної ради. Таким чином у регіоні подбали про збереження доріг.

Депутати облради обговорили ситуацію, яка склалася з рухом великовантажного автотранспорту через територію Миколаївської області. Ще у червні вони прийняли рішення «Про внесення змін до обласного бюджету Миколаївської області на 2012 рік», яким було передбачено придбання дорожньої техніки для вимірювання та зважування транспортних засобів. А нині директор «Миколаївського облавтодору» Андрій Золотько та перший заступник начальника служби автодоріг у Миколаївській області Валерій Блошенко вже дякують депутатам за фінансову підтримку в придбанні двох комплексів, щодо яких нині триває процедура оформлення.

Слід зазначити, що для контролю за рухом великовантажного автотранспорту по Миколаївщині в спекотну пору влітку на дорогах області біля майданчиків відпочинку, стоянок та естакад були встановлені дорожні знаки. Вони інформували водіїв про місце стоянки авто в період, коли температура повітря перевищувала +28°С, та забороняли подальший рух тих, у яких навантаження на вісь більше за сім тонн.

Окрім того, на в’їздах в область та виїздах з міста на дорогах державного значення встановлювалися інформаційні панно з попередженням для водіїв великовантажного транспорту про заборону руху в спекотну погоду транспорту масою понад 24 тонни.

Діє також пересувний пункт габаритно-вагового контролю ДП «Миколаївський облавтодор». Він постійно працює над виявленням порушень. З січня по листопад 2012 року зважено 2032 великовантажні та великогабаритні транспортні засоби. За цей час виявлено 46 порушень Правил проїзду великовантажних транспортних засобів, про що працівники облавтодору склали відповідні акти. За ними перевізники в цьому році сплатили майже 157 тисяч гривень штрафу.

Члени комісії порадили облдержадміністрації спільно з відповідними службами визначити пріоритетні напрями розташування вагових комплексів та розглянути можливість обмеження проїзду великовантажного автотранспорту центральними вулицями міст області. У свою чергу, миколаївській службі автодоріг депутати рекомендували перевірити стан покриття доріг, наявність та справність технічних засобів регулювання дорожнього руху, автобусних зупинок, транспортних огороджень та розробити перелік першочергових заходів з безпеки дорожнього руху на автошляхах. Служба має також розробити та затвердити порядок введення обмежень для вантажного транспорту у зв’язку із сезонними коливаннями температур та вивчити таку практику в інших областях України.