У черкаській загальноосвітній школі №6 у новому навчальному році з’явилася новація: третина з 56 першокласників навчається в козацькому класі. Це не просто назва. Як розповіла директор школи Ірина Кравченко, передбачено цілий комплекс виховних заходів, які розробила творча група педагогів. Приміром, перше заняття козачат пройшло у міському сквері Богдана Хмельницького. Учні дев’ятого ліцейного класу влаштували для першачків своєрідний «квест» з історії рідного краю. Кожен з чотирьох куренів виконував свої завдання та збирав фрагменти фотографії історичного замку, який у минулому був розташований на території нинішнього скверу Богдана Хмельницького.

У школі, пояснила директор департаменту освіти та гуманітарної політики міської ради Марина Бакланова, працюють над тим, щоб у майбутньому козацький клас поповнив ряди ліцеїстів. Такі класи створені торік за сприяння Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького. У школі плідно працюють зокрема з центром туризму університету, розробили спільний проект з вивчення історії Черкащини. Юним козачатам перші заняття дуже сподобалися.

Навчальний заклад започаткував нову систему виховання, яка грунтується на вивченні культури, традицій, звичаїв українського народу, зокрема козацтва. Учнів кращих класів приймають у козачата у Холодноярському лісі. Члени козацької старшини Черкаського реєстрового козацтва проводять зустрічі з учнями школи, беруть активну участь у проведенні виховних годин та інших різноманітних заходів. Крім традиційних форм роботи, у виховному процесі розроблені модулі громадянської освіти, які спрямовані на виховання рис людини, яка відчуває себе морально, соціально, політично і юридично дієздатною та захищеною.

Освітяни міста та області приділяють дедалі більше уваги патріотичному вихованню дітей. Недавно рій «Ратиборець» черкаської спеціалізованої школи №28 ім. Т. Г. Шевченка, який виборов перемогу в обласному етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), представляв область на заключному її етапі. Протягом двох тижнів учасники гри мандрували Сумською, Чернігівською та Полтавською областями, змагаючись із суперниками інших регіонів у різних видах козацьких ігор та конкурсів. «Ратиборець» став призером патріотичної гри, посівши третє місце в конкурсі «Квест».