ТУРБОТА. На Дніпропетровщині малокомплектні школи  перетворюють на навчально-виховні комплекси.

У селах Володимирівка та Михайло-Заводське Апостолівського району раніше не було дитсадків. Тепер у сільських школах, які стали навчально-виховними комплексами, відкрили дошкільні групи на 30 дітей кожна. 

У Володимирівці живе 480 осіб, а у школі, яка розрахована на 500 місць, навчається лише 82 учні. У Михайло-Заводському — понад 800 селян, а у школі на 320 місць навчається 71 учень. Отже, перетворення малокомплектної школи на навчальний комплекс дає змогу і школу не закривати, і питання дошкільної освіти на селі, де немає дитсадочків, розв’язати.

Після реконструкції шкіл у навчальних комплексах створені комфортні сучасні умови для навчання й відпочинку дітей. Зокрема замінили вікна, двері, системи водопостачання, каналізації та опалення, завершили електромонтажні роботи.

«Для відродження та розвитку мережі дошкільних закладів проаналізовано потреби кожного населеного пункту області, вивчено можливості щодо розширення, реконструкції дитсадків, які існують, чи будівництва нових, — повідомив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул. — Ще один формат —  відкриття навчально-виховних комплексів. Це дає змогу створити групи для дошкільнят у селах, де немає дитсадків. Так ми раціональніше використовуємо приміщення шкіл у невеликих селах, де навчається менше учнів, ніж передбачено проектом школи. Ми не лише зберігаємо малокомплектні школи на селі, а й істотно підвищуємо якість освіти. Завдяки формату «дитсадок—школа» зберігається безперервність процесу освіти».

А в Апостоловому нещодавно відкрили оновлений дитячий садок №1 «Малятко». Додаткові місця на 6 груп по 20 малюків створені після реконструкції корпусу, який не працював з 2001 року. Загалом заклад тепер відвідують 240 дітей. 

Реконструкція корпусу в «Малятко» тривала впродовж 2010–2011 років у рамках обласної програми з відродження дошкільної мережі. У будівлі повністю замінили дах та інженерні мережі, встановили два сучасні опалювальні котли, які працюють за енергоощадними технологіями. Крім того, дитсадок прикрасили нові вікна й двері, кілька дитячих ігрових майданчиків.

На думку О. Вілкула, відкриття дитячих садочків та НВК — передумова розвитку невеликих міст і сіл. «Молоді люди повинні бачити перспективи розвитку своїх сіл, селищ та містечок, щоб пов’язувати з ними майбутнє», — підкреслює посадовець. Загалом на початок 2011 року нестача місць у дитячих садках Дніпропетровської області становила 5,7 тисячі. Наприкінці року в рамках програми «Новій Дніпропетровщині — новий стандарт освіти» створили понад 3 тисячі нових — це 60% потреби. Цього року проблему забезпечення дітей місцями у дитсадках планують розв’язати повністю.