У РЕГІОНІ. У новий рік Рівненщина входить з головним фінансовим документом — обласним бюджетом. Він збалансований за доходами та видатками й становить трохи більш як 3 мільярди гривень.

— Цей бюджет не гірший, ніж у 2012-му, — прокоментував голова обласної ради Юрій Кічатий. — Навіть трохи кращий, а це вселяє оптимізм. Тобто не  припинятиметься будівництво шкіл і дитсадків, сільських доріг — усе те, що ми розпочали 2012-го, продовжимо у 2013-му. До слова, обласний бюджет-2012 ми перевиконаємо. Кажу про це впевнено, бо знаю: борги із зарплат в області найнижчі в Україні, тобто за одним з основних податків — з доходів фізичних осіб — проблем не буде. Більшість підприємств краю працюють стабільно й теж, відповідно, наповнюють обласну скарбницю.

Маємо ще одну істотну перемогу: субвенція з держбюджету, яка надійшла наприкінці року на розвиток зони спостереження Рівненської АЕС, переходить у наступний рік — адже ми просто фізично не встигаємо освоїти ці кошти. Рівненщина — лідер за народжуваністю і за кількістю багатодітних сімей в Україні. Тому, гадаю, на відкриття обласного перинатального центру, в якому нині встановлюють надсучасне обладнання, приїде Президент України.

— До речі, обласний бюджет-2013 має виражене соціальне спрямування: в ньому знайшли відображення і зростання мінімальних зарплат та перших тарифних розрядів, і цін на енергоносії, а за іншими статтями видатків — індексів зростання споживчих цін, — додає начальник головного фінансового управління Людмила Кушнер. — Він також спрямований на підтримку соціальних ініціатив Президента. Зокрема виплати соціальної допомоги сім’ям із дітьми зростуть на 25% (на це для області передбачено 1,634 мільярда гривень), допомоги на дітей-сиріт за принципом «Гроші ходять за дитиною» — на 26% (10,8 мільйона). Допомога з догляду за інвалідом внаслідок психічного розладу збільшиться вп’ятеро (до 25,3 млн гривень), як і субвенція на часткове відшкодування ліків для гіпертоніків за урядовою програмою (до 4 млн гривень), а цільові видатки на придбання інсулінів — на 18% (до 13,5 млн).

З початку наступного року, відповідно до Закону «Про екстрену медичну допомогу», послуги «швидкої» фінансуватимуться з обласного бюджету. Але тут є проблема, яку уряд, на жаль, не розв’язав: станції та пункти швидкої медичної допомоги не оснащені відповідним обладнанням, яке дало б змогу оперативно реагувати на виклики.  

Одне слово, бюджет дасть можливість виконати Програму соціально-економічного розвитку на 2013 рік, яку прийнято одночасно. До речі, вперше до її розроблення долучилися й депутати обласної, районних та сільських рад. Тому цей раніше загальний документ тепер має цілком конкретний характер, адже сформований за принципом співфінансування тих чи тих передбачених у ній об’єктів із бюджетів різних рівнів. Тобто застосували цілком європейську практику.

До речі, знову ж уперше за 22 роки незалежності прийнято обласну Програму розвитку місцевого самоврядування на 2013—2017 роки й передбачено її конкретне фінансування. Це дасть змогу бачити перспективу  територіальних громад і поетапно вийти на їхню фінансову самодостатність.

 

Сім’ям з дітьми допоможуть гривнею. Фото з сайту mpmo.ru

До кінця грудня, відповідно до вимог Бюджетного кодексу України, будуть прийняті районні та міські бюджети. А це означає, що бюджетний рік-2013 стартує без особливих проблем.