Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»,

Олександр ЛЕПЕТУХА
(фото),
«Урядовий кур’єр»

Хто з нас у дитинстві не мріяв про золоту рибку... Якщо довго і терпляче чекати, вона неодмінно втрапить на гачок, і тоді лишень не  про∂ав з бажаннями. Утім, мораль української  народної  оповідки,  і не лише  цієї, каже: більше досягне той, хто  щось робить, а не той, хто сподівається  з моря погоди.

Водночас важко знайти  більш творчу натуру, аніж люди, які народилися наприкінці лютого та у перші дві декади березня. Саме їх об’єднує останній, дванадцятий, знак зодіаку — Риби. І саме о цій порі у Державному музеї іграшки представлено найбільшу авторську колекцію оригінальних фантазійних риб, виготовлених художником Людмилою Новицькою  «Під знаком Риби».

Рибок вистачило і для бажань, і для рекорду

У техніках петчворк, аплікація, колаж та  інших авторка з різних матеріалів створила понад 350 робіт. Фантазійні риби усміхаються, плачуть, демонструють найрізноманітніші емоції. Ця кількість є рекордною, виконаною вручну одним  автором, що й зафіксували 4 березня представники  національного проекту «Книга рекордів України».

Тож унікальність вернісажу ще й у тому, що  кожному з відвідувачів надається можливість поспілкуватися не з однією коштовною  рибкою, а  з кількомастами! Підходь, вибирай і загадуй бажання. А далі  — не ведися за російським фольклором. Злазь з печі, бери до рук клаптики тканини, голку і вмикай уяву. Кожному до снаги оселити вдома чарівницю, яка виконає принаймні одне бажання — навчить творчо мислити.

Гадає Щука: «Не про мене цей Карась!»

Сама художниця, знана під творчим псевдонімом як Міла Фонрай, зазначає, що передовсім прагне здивувати і надихнути глядачів, особливо дітей, на творчість, розвиток уяви, а також показати, що реалізувати свої мрії можна за допомогою широко використовуваних матеріалів. Тому майстер-класи  вже стали звичним явищем під час її виставки.

Організатори у свою чергу наголошують, що захід благодійний —  по закінченні виставки «Під знаком Риб»  відбудеться аукціон з продажу робіт. Виручені кошти спрямують  на освітні проекти для дітей, пов’язані з позашкільною освітою.