СПАДЩИНА. Торік в історії підводної археології країни сталася значуща подія — вперше на державному рівні розглянуто проблеми підводних досліджень і створено спеціалізований науковий заклад  «Чорноморський центр підводних досліджень». Цього року новостворений заклад за сприяння Ради міністрів автономії, Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України та Рескому АР Крим з охорони культурної спадщини провів І Міжнародний форум «Чорне море XXI сторіччя» у Феодосії.

Його насичену програму доповнило відкриття першого в Україні Реставраційно-виставкового центру підводної археології, а також презентація єдиної в країні лабораторії з реставрації та консервації підводних артефактів.

Сергій Воронов, директор «Чорноморського центру підводних досліджень», ознайомив присутніх з експонатами виставкового залу та лабораторією. Він зазначив, що «її важливість неоціненна, оскільки все, що піднімається з дна моря, під дією кисню миттєво руйнується. А в нас є унікальні методики і висококласні фахівці, які реанімують ці артефакти, і вони можуть зберігатися в музеях».

У виставкових залах експонатів ще небагато, однак представлено весь період історичних знахідок від античності до Другої світової війни. Крім того, у центру вже є друзі, які поповнюють полички майбутнього морського музею. Так, дайвери з громадської організації «Аквасфера» подарували дві кулі, підняті з 98-метрової глибини, з транспортного санітарного теплохода, що затонув біля берегів Криму під час війни. Ймовірно, їх вилучили з поранених солдатів під час операції. Голова Рескому з охорони пам’яток Лариса Опанасюк висловила сподівання, що подарунків побільшає завдяки започаткованій владою акції «Здай знайдений артефакт до музею».

Робота форуму завершилася обговоренням сучасних напрямків досліджень в галузі збереження підводної спадщини Чорного моря, а також перспектив подальшого вивчення й виявлення підводних об’єктів. Учасники заходу торкнулися і питання вдосконалення законодавчої бази у сфері охорони спадку. Зокрема, вони закликали держави Чорноморського басейну приєднатися до Конвенції про охорону підводної спадщини. А законодавчі та виконавчі органи України запросили до співпраці щодо розробки та затвердження нормативних документів, які містили б ефективні заходи з охорони подібних об’єктів. Також науковці наголосили на розробці цільової державної програми, яка б підтримувала пошук та картографування нових підводних об’єктів, фінансувала б археологічні дослідження й розробку методів музеєфікації піднятих з дна моря знахідок.

«У нас постійно ведуться розмови про «чорних» дайверів, але не в цьому проблема, — наголосив керівник Інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв. — Потрібно просто розуміти, що робота з Чорним морем — це не забавки. Нам потрібно започаткувати постійно діючу чорноморську експедицію, а також кілька музеїв, культурні кластери. Також важливо створювати підводні маршрути для дорослих та дітей, вести просвітницьку роботу, аби люди розуміли і бачили, що ми намагаємось зберегти і наскільки це важливо».