УРОЖАЙ-2013. На Чернігівщині цієї осені посіяли майже на 9% озимих більше, ніж торік. Хліборобські надії, що це добре спрацює на урожай наступного року, підтверджено цьогорічними результатами. Хліб перезимував майже без втрат і дав найбільший намолот в аграрній історії області — понад 1 млн тонн зерна. Очікується, що після збирання пізніх зернових цей показник зросте майже втричі.

Загалом в Придеснянському краї цьогорічні озимі зернові займають площу понад 226 тис. га, третина з  них — під житом. Майже на 43 тис. га посіяно озимий ріпак.

Що посієш, те й пожнеш. Фото з сайту tourdnepr.com

Хліборобам усіх господарств вдається домогтися підвищення урожайності і збільшення валових зборів озимих культур завдяки сучасним аграрним та  енергоощадним технологіям. Як розповіла начальник відділу організації виробництва й маркетингу продукції рослинництва головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Тетяна Мілютенко, на формування дружних, однорідних сходів вплинули і якість зерна, і норми його висіву, й оптимальна глибина загортання. Це при тому, що аграрії обрали вже перевірені, тільки вітчизняні сорти, рекомендовані для притаманних краю зон Полісся і Лісостепу. Під майбутній хліб внесено 41,5 кг поживних речовин на кожний га посівних площ, що значно більше, ніж у минулому хліборобському році. Окрім цього, свою позитивну роль, поза сумнівом, відіграють попередники, а найкращі серед них для місцевих кліматичних зон — однорічні й багаторічні трави, кукурудза на силос, гречка, соя.

Нинішня тепла з помірними дощами осінь простелила на нивах густі зелені озимі килими. За оперативною інформацією агрометеорологів, 60% рослин у фазі кущення нині вже мали б припинити нарощувати вегетативну масу, однак аномально висока, як на цю пору року, плюсова температура дозволяє їм розвиватися далі. Як доглядати посіви, враховуючи цей фактор, незабаром рекомендуватимуть фахівці з центру наукового забезпечення агропромислового виробництва регіону Національної академії аграрних наук України, які нині працюють в області, вивчаючи стан сходів на полях.