ПАРАБОЛА ЩАСТЯ. Стаючи старше, ми стаємо щасливішими, стверджують дослідники з університету Уорвік.

Незважаючи на те, що після переходу через рубіж середнього віку здоров'я погіршується, рівень «щасливості» навпаки починає стабільно зростати.

Британські вчені проаналізували спосіб життя й здоров'я більше десяти тисяч людей зі США й Великобританії. Їхня якість життя оцінювалася за вісьмома різними факторами, включаючи сприйняття загального стану здоров'я, наявність і відсутність хвороб, соціальне життя й психічне здоров'я. У результаті дослідження показали, що наше відчуття щастя подібне параболі: досягши своєї мінімальної точки приблизно в 45 років, вона починає збільшуватися в міру нашого старіння.

«Ми думаємо, що це може бути пов'язане з тим, що з віком люди краще переносять неприємні ситуації. До такого висновку приводили й попередні дослідження, які показали, що люди похилого віку, на відміну від молодих, як правило, мають захисні механізми, які допомагають їм справлятися із труднощами й негативними обставинами, - пояснює Саверіо Стреінджерс, що очолював дослідження. - Це також може бути пов'язане й зі зниженням очікувань від життя, що зменшує ймовірність виникнення стресів через роботу або особисте життя».

Крім того, учені відзначають, що з віком людям усе менш властиве самокопання, що є чи не основним джерелом поганого настрою й нервових розладів.

ICTV