ГОСТИННІСТЬ. Навесні нинішнього року до наступного чемпіонату Європи з футболу все буде готове. 

«Не буде «Олімпійського» в Києві —  не буде Євро в Україні», — так афористично стисло свого часу попередив організаторів майбутньої континентальної першості Мішель Платіні.

Логіка президента УЄФА цілком зрозуміла. Саме фінальний матч континентальної першості  — жирний  знак оклику дійства,  яке триватиме протягом трьох тижнів і стане  для учасників, організаторів та численних гостей футбольного свята  найжаданішим видовищем.

  Сьогодні НСК «Олімпійський», який вміщує близько сімдесяти тисяч глядачів, готовий прийняти вболівальників з усіх кінців світу, —  повідомив під час прес-конференції за підсумками підготовки до Євро-2012 віце-прем’єр-міністр України — міністр інфраструктури Борис Колесніков.

Головною складовою будь-якого турніру найвищого рангу є стадіони, — нагадав він. — За чотири з половиною місяці до матчу-відкриття фінального турніру чемпіонату Європи всі футбольні арени України готові на 100%. Товариські зустрічі національної збірної з Німеччиною в Києві та Австрією у Львові дали змогу  усунути деякі технічні проблеми. Нинішнього року ми сподіваємося провести на цих стадіонах низку тестових поєдинків, щоб остаточно відшліфувати всі деталі. Ми досягли того результату, якого прагнули.

Сьогодні «Олімпійський» став в один ряд з провідними спортивними спорудами.

Підтвердження цьому — переговори  менеджерів столичної арени із світовою зіркою поп-музики Мадонною.

— Якщо переговори закінчаться вдало,  кияни та гості столиці можуть побачити концерт Мадонни на трибунах «Олімпійського» у першій половині серпня нинішнього року, — сказав Б. Колесніков.

Як приклад ефективної співпраці між місцевою владою та приватними інвесторами віце-прем’єр-міністр назвав футбольну арену в Харкові.

— Стадіон «Металіст» віднині може приймати матчі не тільки європейських клубних турнірів, а й поєдинки найсильніших збірних Старого Світу, — наголосив  посадовець. — Незважаючи на панічні настрої, які панували у футбольних чиновників УЄФА, нам усе вдалося зробити вчасно.

Однією з найскладніших складових підготовки до континентальної першості є аеропорти, наголосив віце-прем’єр-міністр. Адже за двадцять років незалежності в Україні нових повітряних воріт не було побудовано в жодному місті. Протягом останнього часу справа зрушила з місця.

Новий термінал «D» головних повітряних воріт України — «Борисполя» прийматиме літаки вже в квітні. Практично все готове у Львові, і з переходом на літній розклад — з останнього тижня  березня —  новий термінал прийматиме і відправлятиме пасажирів. Донецький термінал також почне працювати у квітні.

— Ми вже отримали заявки на приліт 26 тисяч англійських фанатів та 11 тисяч французів. І це лише на один матч Англія – Франція! Навіть аеропорт «Шереметьєво» не мав таких обсягів під час Олімпійських ігор 1980 року, – наголосив віце-прем’єр.

Як у червні нинішнього року вболівальники зможуть подорожувати між приймаючими містами Євро-2012? — запитали віце-прем’єра журналісти.

За його словами, перевезення перших пасажирів швидкісними поїздами розпочнуть з 15 травня. До цього часу «Хюндаї» проходитимуть технічне випробування та обкатку.