Дуже зручно оплачувати рахунки через інтернет, не виходячи з дому, використовуючи такий винахід людства, як інтернет-банкінг. Але як переконатися, що зловмисники не зможуть зняти з вашого рахунку більшу суму і що платіж піде саме за вказаною вами адресою? Щоб захистити від шахрайства в мережі, банки, магазини, компанії використовують різні системи та механізми унеможливлення крадіжки інформації про користувачів такими платежами. 

Надійний механізм захисту персональних даних – SSL-сертификат. Він запобігає розголошенню інформації про кредитну картку та інших конфіденційних даних. Повністю автоматичну, тобто цілком убезпечену від зовнішніх впливів, систему отримання таких сертифікатів з перевіркою домена пропонує rus.gogetssl.com. Отримати SSL-сертифікат тут можна дуже швидко, усього впродовж кількох хвилин. 

Ось основні механізми, які дозволяють підвищити безпеку користування Інтернетом чи то для фінансових розрахунків, чи то для листування тощо.

1. Використання шифрування даних. Його застосовують практично всі банки та інші фінансові установи. Вище зазначене SSL шифрування даних унеможливлює перехоплення шахраями даних про платіж. Однак звичайним користувачам інтернет-банку слід самим дотримуватися простих правил безпеки: не відповідати на підозрілі повідомлення, які нібито надсилає банк, не переходити за адресою невідомого вам посилання.

2. Одноразові СМС-паролі є дуже поширеними. Їх переважно застосовують банки для авторизація користувача під час кожної фінансової операції в інтернеті. При цьому номер мобільного телефону клієнта «прикріплений» до номера його карткового рахунку. Це додатковий захист від шахраїв, до того ж дуже простий у використанні – практично за хвилину клієнт отримує одноразовий пароль доступу до своїх грошей. Щоправда, з міркувань безпеки клієнтам не радять користуватися інтернет-банкінгом з мобільного телефону, адже у випадку його втрати шахраї легко можуть отримати доступ до рахунку клієнта. А у випадку крадіжки мобільного телефону слід чимшвидше повідомити про це ваш банк, щоб заблокував картковий рахунок.

3. Електронний цифровий підпис – його можуть використовувати не лише установи, а й приватні клієнти. Цей вид захисту не надто надійний, бо шахраї здатні отримати ключ від електронного підпису, занісши у комп’ютер клієнта вірусну програму.

4. Пристрій, що генерує одноразові паролі. Підключається до комп’ютера окремо, однак це не завжди зручно, бо такий пристрій доведеться постійно носити при собі. Адже клієнт не зможе отримати доступ до свого рахунку чи бази даних без пристрою генерації одноразових паролів.

5. Віртуальна клавіатура – належить до додаткових заходів безпеки. Використовується така клавіатура, щоб зловмисники не мали змоги прочитати реєстраційні дані клієнта з клавіатури звичайної за допомогою спеціальних вірусних програм. 

Олег НЕСТЕРУК
для «Урядового кур’єра»