ІНІЦІАТИВА

В Миколаєві завершився перший етап реалізації соціально значущого проекту,
який об’єднав міську громаду 

Понад рік тому в обласному центрі стартував наймасштабніший за всю його історію громадський проект. Кожен, хто знає і любить місто корабелів, міг запропонувати ідею щодо вдосконалення зовнішнього вигляду Миколаєва. Йшлося про збереження і вдосконалення його центральної частини, яка вміщує кілька історичних пластів. На цій території містяться і давні поселення та некрополі, і пам’ятки перших років новоствореного Миколаєва, і незмінні атрибути урбанізації. Тож творчо налаштовані учасники проекту мали врахувати в своїх ідеях історичну складову та доповнити її сучасним, креативним баченням. Після чого винести пропозицію на громадське обговорення та довести, що саме так має виглядати мрія.

А в  центрі фонтан

Конкурс оригінальних задумок ініціювали депутати обласної та міської ради, підтримав його голова Миколаївської обласної ради Ігор Дятлов.  Творче змагання вирішили назвати «Серце міста» і протягом місяця зібрати найцікавіші ідеї для подальшого їх втілення. Простір, на якому розгорнулися учасники проекту, охоплює два сквери навколо історичних будівель Старофлотських казарм, що розташовані на першій вулиці міста — Адміральській. До речі, за цей час у Старофлотських казармах не лише здійснили масштабний ремонт, а й перемістили сюди обласний краєзнавчий музей й відкрили його для відвідування. Тож завдання громадських проектувальників ускладнювалося тим, що треба було вписуватися в існуючий історично-відновлений ландшафт.

Серед 44 пропозицій, які подали на конкурс переважно молоді люди, студенти місцевих вишів, журі відібрало 15 кращих. Існувало і абсолютно незалежне журі в соціальних мережах. Так, користувачі Інтернету віддали перше місце проекту Максима Полякова, який пропонував розмістити в Пролетарському сквері скульптуру «Кораблик-оригамі» як символ кораблебудування. Хлопець висунув ідею створити в тихій зоні парку ім. 61-го Комунара зелений амфітеатр з живими трав’яними подушками, а також бігову доріжку, яка в зимовий час перетворюється на крижаний трек. Цікавим виявився замисел Алексана Согомоняна з облаштування алеї Дружби народів та установкою скульптур, що вказують на національні ознаки етносів регіону.

Ідеї учасників, визнані кращими, увійшли в ескізний проект реконструкції Пролетарського скверу, розроблений фахівцями проектного інституту «Миколаївкомундорпроект» — головним архітектором проекту Юлією Аніщенковою і головним архітектором інституту Віктором Москаленком.

Центральним елементом ескізу став фонтан, на території парку розмістяться дитячі та спортивні майданчики, лабіринт з живої огорожі, альтанка для закоханих на алеї закоханих, скульптури та інші ландшафтні об’єкти. В цьому сквері будь-яка категорія миколаївців знайде для себе зручне місце для відпочинку, а родзинкою стане спеціально створена зелена зона, де не буде табличок «по газонах не ходити!».

Свою думку з приводу проекту висловила голова журі «Серця міста» Галина Тазарачева: «Я народилася в Миколаєві і все життя прожила тут. І це перший і єдиний проект, який міг так серйозно сколихнути уми городян. Ви подивіться, організатори все продумали, розуміючи, що потрібно, в першу чергу, почути людей».

Втім, нерідко навіть найуспішніші та найцікавіші проекти залишаються на папері. Не вистачає коштів, наполегливості або просто бажання. Під час реалізації проекту «Серце міста» його ініціатори також не розраховували, що гроші впадуть з неба. Залучали спонсорів та людей небайдужих. Але нині можна з впевненістю заявити: «Серце міста» відбулося і має стати насправді душею півмільйонного Миколаєва.

Першим етапом будівництва задоволені архітектори, представники влади і, головне, самі миколаївці. «Якщо громадський проект зміг згуртувати людей, він важливий для міста і має серйозне соціальне значення, — вважає голова Миколаївської облради Ігор Дятлов. — Якби навколо «Серця міста» не об’єдналися люди, Пролетарський сквер не став би таким красивим ще на початковому етапі реконструкції».

Як розповів директор проектного інституту ТОВ «Миколаївкомундорпроект» Віктор Дробот, «облаштування скверу продовжиться навесні 2013 року — вирівнюватиметься плитка, територія облагородиться квітниками й зеленими насадженнями,  облицюється гранітом. Також буде завершено будівництво спортмайданчика, встановлять дитячі майданчики, які вже замовлені. І обов’язково заграє прекрасний фонтан. Навіть у зимову пору виконавці робіт, компанія «Форсаж» і «Миколаївкомундорпроект», з об’єкта не пішли».

У цілому на реконструкції скверу вже освоєно близько 11 мільйонів гривень — це гроші компаній і фондів, державних коштів поки не надходило. Щоправда, вже є постанова Кабміну про виділення 10 мільйонів гривень на фінансування  проекту.

Проти вандалів є прийоми

Занедбаний Пролетарський сквер завжди був місцем небезпечним. Тут розпивали спиртне люди певної категорії. На жаль, і нині вони не забувають своє «місце відпочинку». Не так давно сквер уперше постраждав від рук вандалів —  двоє неповнолітніх розбили 11 ліхтарів, спеціально підібраних майстрами у відповідності до стилістики цього місця. Тож ініціатори проекту планують встановити  камери спостереження, що дадуть змогу контролювати весь парк.

Своєю думкою поділився колишній головний архітектор Миколаєва, лауреат Державної премії України в галузі архітектури Олег Старушко, який  був у складі конкурсного журі.

— Мене тішить, що в місті з’являється місце, де  приємно і з користю можна відпочити, — зазначає Олег Володимирович. — З архітектурної точки зору тут усе відповідає проекту, який ми розглядали.

— «Серце міста» — унікальний проект не тільки для Миколаєва, а й для всієї України, — впевнений голова облради Ігор Дятлов. — Навіть високопосадовці країни були вражені нашим досягненням і щиро бажали, аби такі проекти народжувалися по всій Україні. Мені приємно, що ми першопрохідці.