У Великій Британії опубліковано єдиний літературний художній твір Чарлі Чапліна – повість «Вогні рампи», що лягла в основу однойменного фільму.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

«Повість була знайдена в архіві родини Чаплін, який довгий час зберігався в Швейцарії, а 2002 року був переданий в синематеку в Болоньї для оцифрування всіх матеріалів. Твір кінематографіста видано разом із есе Робінсона «Світ «Вогнів рампи»(«The World of «Limelight»), у якому розповідається про створення картини 1952 року. Також до видання включені рідкісні знімки та інші документальні матеріали з архіву Чапліна», – йдеться в повідомленні.

Дія повісті розгортається в лондонському Вест-Енді в 1914 році. У ній, як і у фільмі, описана історія танцівниці Терези, яка вирішує вчинити самогубство після того, як через хворобу їй доводиться завершити кар’єру. Її рятує колись легендарний клоун Кальверо. В результаті старий комік допомагає балерині повернутися на сцену, а потім і вона підтримує його у важкий період.

За однією з версій, на написання повісті Чапліна надихнула його зустріч з хореографом Вацлавом Ніжинським у Лос-Анджелесі 1916 року.

Чаплін продиктував повість своєму секретареві у вересні 1948 року. Дослідники зазначають, що «Вогні рампи» єдиний випадок у творчості коміка, коли фільм заснований на літературному творі.

Книга вже доступна у продажу в інтернет-магазині болонської сінематеки. Пізніше її також можна буде придбати в Amazon.

«Вогні рампи» – єдиний художній твір, але не єдиний літературний досвід Чарлі Чапліна. У 1964 році артист видав мемуари, які пізніше лягли в основу біографічного художнього фільму «Чаплін».