У Миколаївській обласній науковій бібліотеці ім. Олексія Гмирьова відбулася презентація «Повного зібрання наукових праць» академіка, доктора історичних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки Миколи Шитюка. 35-томний доробок став результатом  40-річної наукової діяльності науковця. До зібрання увійшли публіцистичні статті, наукові й науково-популярні праці, що були видані окремими книгами, а також надруковані на сторінках періодичних видань і збірників протягом науково-педагогічної діяльності дослідника. Кожен том містить 500 сторінок тексту з історії півдня України та Миколаївської області зокрема.

Академік Микола Шитюк. Фото надане авторомМикола Шитюк як історик-професіонал став одним із перших, хто всерйоз зайнявся вивченням білих плям минулого південного регіону України. З початку 90-х років ХХ століття він звертається до таких тем, як масові сталінські репресії, голодомори в Україні, колективізація, націоналістичне підпілля на півдні УРСР, діяльність підпільних та партизанських організацій у роки Великої Вітчизняної війни. А тема його докторської дисертації — «Масові репресії проти населення півдня УРСР в 20—50-ті роки ХХ століття». Готуючись до її написання, вчений протягом семи років вивчав, обробляв тисячі архівно-слідчих кримінальних справ незаконно репресованих у ті роки. Він зміг показати страшну картину терору й насильства, яку назвав «війною керівної верхівки з власним народом». Чим не вічна тема?

На підставі своїх досліджень Микола Шитюк вивів власну формулу тоталітаризму. Він вважає, що тоталітаризм — це мутація об’єктивно неминучого переходу від традиційного ієрархічного стану суспільства до громадянського. Тоталітаризм означає панування держави над суспільством, а демократія — панування суспільства над державою. Висновки, зроблені десятки років тому, актуальні й нині.

Понад п’ять років професор Шитюк очолює Інститут історії та права Миколаївського національного університету  ім. В. Сухомлинського. За цей час під його керівництвом захистили дисертації 26 науковців. В інституті почала функціонувати спеціалізована вчена рада із захисту кандидатських дисертацій за спеціальністю «Історія України», відкрито докторантуру. Як зазначає один з перших дисертантів ученого кандидат історичних наук Євген Горбуров, «Микола Миколайович знає ціну людям, уміє знаходити палких прихильників своїх ідей. Він вміло створює творчу атмосферу для молодих вчених та водночас висуває високі вимоги до наукових досліджень».

35-томне видання готували протягом 40 років. Фото надане авторм

Професор написав та опублікував понад 470 наукових та науково-популярних робіт, зокрема 30 монографій. Його праці видавали в Росії, Білорусі, США, Німеччині, Польщі, інших країнах. Лекції відомого у світі історика почули студенти в університетах понад 30 країн, він учасник десятків міжнародних наукових конгресів, симпозіумів, конференцій.

На презентації наукових праць автора вітали його колеги, науковці, представники місцевої інтелігенції, релігійні діячі. Всі вони бажали плодовитому вченому не зупинятися на зробленому, а продовжувати дослідження маловідомих сторінок української історії.