НОВАЦІЇ

Державна податкова служба презентувала проект закону про трансфертне ціноутворення 

«Прибуток підприємства має обкладатися податком у тій країні, де розташовані виробничі потужності», — таку принципову позицію ДПС озвучив її очільник Олександр Клименко під час учорашньої практичної конференції за участі представників ДПС і великих платників податків. На ній обговорювався проект закону про трансфертне ціноутворення. 

За словами Олександра Клименка, для України питання трансфертного ціноутворення дуже важливе, адже щороку бюджет недоотримує податків зі 100 мільярдів гривень, які виводяться в країни з низьким рівнем оподаткування.

До розробки цього серйозного проекту були залучені міжнародні консультанти, які проаналізували кращий світовий досвід і запропонували найбільш оптимальний і комплексний підхід. Згідно з документом, держава контролюватиме операції всередині групи компаній (між пов’язаними особами) та зовнішньоекономічні — з резидентами країн з низьким рівнем оподаткування, у разі коли сукупний обсяг операцій з контрагентом перевищить 50 млн грн за календарний рік.

Бізнес зобов’язують щороку подавати електронний звіт по контрольованих операціях — до 1 травня року, який іде після звітного, а також документацію про трансфертне ціноутворення (ТЦ). За ігнорування цієї вимоги штрафуватимуть: за неподання звіту й первинної документації з ТЦ — 5% суми контрольованої операції, іншої обов’язкової документації — 100 мінімальних зарплат. А ще ініціюватиметься спеціальна перевірка ТЦ. Водночас, якщо бізнес відзвітував чесно, то податківці не матимуть права перевіряти ціноутворення в контрольованих операціях у рамках звичайної податкової перевірки. 

ДПС запропонувала бізнесу протягом тижня висловити свою позицію щодо цих та інших новацій, закладених у законопроекті. 

— Якщо відкоригований документ потрапить у парламент і буде ухвалений ним, це буде чесно стосовно платників податків, — наголосив Олександр  Клименко. — Жодна зміна не повинна потрапляти в Податковий кодекс без публічного обговорення.

Принципова відмінність законопроекту і статті 39 ПК щодо методів визначення та порядку застосування звичайної ціни, яка діятиме з наступного року, полягає в тому, що платники податків зможуть самостійно обирати метод визначення ціни за групами товарів, аргументувати податковій ринковість цін або прийняти рішення доплатити податки.

Свої законодавчі пропозиції ДПС планує подати до Мінфіну, як суб’єкта законодавчої ініціативи. Найімовірніше, цей документ запрацює з другого півріччя наступного року — тобто з 1 липня.