ТЕНДЕНЦІЇ

За статистикою, навіть у  благополучній країні 3—7% громадян схильні до фінансового шахрайства

Завдяки роботі Податкової міліції до державного бюджету 2012 року спрямовано 3,5 мільярда гривень. З них зокрема 1,8 мільярда — сума збитків, відшкодованих за кримінальними справами, що були у провадженні слідчих податкової міліції. Майже 1,3 мільярда гривень було збережено для держави шляхом запобігання оборудкам з незаконним відшкодуванням ПДВ. Про це повідомив голова координаційної ради керівників органів податкових (фінансових) розслідувань держав СНД (КРОПР) Андрій Головач під час робочої наради в місті Ірпінь Київської області.

На цій нараді українські податківці представили концепцію органу, який координуватиме роботу податкових міліціонерів усієї Європи, що сприятиме зменшенню обсягів міжнародної економічної злочинності. Його назвали фінансовим інтерполом. Зокрема, в рамках КРОПР передбачається створення бази даних фінансових злочинців і підприємств з ознаками фіктивності. Серед країн, представники яких з’їхалися в Ірпінь, були Росія, Білорусь, Казахстан, Вірменія, Киргизія, Молдова, Казахстан.

Злочинним оборудкам поставлено надійний захист. Фото з сайту gdb.rferl.org

Концепція викликала жвавий інтерес не лише серед колег з СНД, а й європейських правоохоронців. Нещодавно КРОПР отримав запрошення на Форум керівників органів податкових та фінансових розслідувань, який відбудеться у березні в Парижі, та аналогічний форум з питань податкової злочинності у Стамбулі.

Між компетентними органами різних країн є регламентований порядок співпраці.  «Нещодавно у мене був із робочим візитом голова фінансової гвардії Італії пан Карбоне, і я сказав йому, що мені дуже подобається, як італійські колеги відповідають на наші запити: докладно, іноді стос паперів сягає висоти 50 см, але після запиту минає рік-півтора, тому втрачається актуальність», — розповідає А. Головач. На це його співрозмовник  відповів, що у фінансової  гвардії Італії багато завдань. Але після того, як ми подивилися один одному у вічі, генерал пообіцяв робити це швидше. «А ми прагнемо, щоб працювали не особисті контакти, а міжнародна система боротьби з економічною злочинністю», — підкреслює Андрій Головач.

ДОВІДКА «УК»

КРОПР створено в 1999 році як орган галузевої співпраці, що здійснює координацію діяльності компетентних відомств держав Співдружності. Експерти американської міжнародної організації «Глобальна фінансова порядність», аналізуючи інформацію, що грунтується  на десятирічному дослідженні даних Міжнародного валютного фонду і Світового банку, оцінили обсяг шкоди, завданої фінансовою злочинністю економікам країн, що розвиваються, в період з 2001 по 2010 р. у $6 трильйонів. У 2011 і 2012 роках цей показник зріс до $1 трильйона на рік.

Завдання КРОПР — концентрувати увагу на потенційних злочинцях, які намагаються розкішно жити за рахунок держави та співгромадян.