ФІСКАЛЬНА ПОЛІТИКА.  3а січень — вересень 2012 року податкова служба зібрала до зведеного бюджету 211,4 млрд грн. Порівняно з минулим роком платежі зросли на 17,5 млрд грн. Про це під час урядового брифінгу повідомив голова Державної податкової служби Олександр Клименко.

За його словами, до державного бюджету сплачено 148,4 млрд грн, що на 8,2 млрд більше за показники минулого року. До місцевих бюджетів загалом надійшло 63 млрд грн, додаткові збори порівняно з минулим роком становлять 9,3 млрд грн.

«Планові завдання Міністерства фінансів виконані на 100,2%. На сьогодні темпи збирання платежів до державного бюджету загалом відповідають темпам зростання економічних показників. Державна скарбниця наповнюється  стабільно та ритмічно», — заявив Олександр Клименко.

Він також поінформував, що на рахунки платників податків цього року відшкодовано 35,2 млрд грн ПДВ, з них 18,6 млрд грн — в автоматичному режимі. Порівняно з минулим роком обсяги відшкодування зросли на 10,4%. «Нарощування обсягів бюджетного відшкодування податку дало змогу повністю ліквідувати прострочену за?боргованість та скоротити загальну суму заборгованості на 3,1 млрд грн протягом 2012 року. На сьогодні тема відшкодування ПДВ більше не є проблемною точкою серед інших аспектів податкової політики», — підкреслив голова ДПС.

Крім того, за його словами, кількість приватних підприємців цього року зросла на 228 тис., або на 22%. Так, загальна чисельність представників малого та середнього бізнесу, що працюють на спрощеній системі оподаткування, становить 1,26 млн осіб. На думку Олександра Клименка, позитивна динаміка кількості підприємців зумовлена стимулами, закладеними в законодавстві: спрощенням адміністрування єдиного податку, помірними ставками платежів, мораторієм на фактичні перевірки бізнесу під час адаптаційного періоду.

Водночас посадовець заз?начив, що пропонується зробити ще кілька кроків щодо лібералізації оподаткування малого та середнього бізнесу, а також посилити контроль за продажем підакцизних товарів та ринком цінних паперів.

Так, для виробників алкоголю та сигарет пропонується запровадити авансову сплату акцизу та солідарну відповідальність (виробника та продавця) за контрафактну продукцію. Крім того, пропонується запровадити нові правила оподаткування операцій із цінними паперами.

А малому та середньому бізнесу держава готує вдосконалення спрощеної системи оподаткування. Так, для 5 та 6 груп платників єдиного податку пропонується зменшити ставки з 7 та 10% до 5 та 7%. Крім того, скасовується обмеження кількості найманих працівників. Платники другої групи звітуватимуть не щоквартально, а тільки раз на рік.

Нововведення також передбачають значне спрощення документообігу при адмініструванні податків: запровадження електронної форми заповнення заяви про перехід на спрощену систему оподаткування та спрощення порядку реєстрації платником ПДВ через проведення процедури в електронній формі, повідомляє прес-служба ДПС.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»