У Сумах відбулися урочистості з нагоди 90-річчя від дня народження відомого поета-шістдесятника,  журналіста уродженця села Славгород Краснопільського району  Миколи Данька.

З нагоди ювілейного дня народження до будинку в обласному центрі, де мешкав опальний митець, прийшли його друзі і шанувальники творчості: члени обласної організації Національної спілки письменників України, освітяни, представники громадських організацій, друзі, родичі. Вони поклали живі квіти до меморіальної дошки, встановленої на честь поета.

У бібліотеках і  школах відкрилися виставки творів Миколи Данька, пройшли творчі вечори пам’яті, «круглі столи».

Микола Данько — з плеяди тих, хто не скорився комуністичному режимові, а сміливо став на шлях боротьби за вільну і незалежну Україну. Його поетичні збірки «Зоряне вікно» та «Червоне соло», видані відповідно у 1965 та 1967 роках у Харкові, спричинили справжній переполох у компартійній верхівці. Письменника учасника Другої світової війни відразу затаврували як  націоналіста,  перекривши дорогу до видавництв, редакцій газет і журналів.

Перебивався випадковими заробітками, працював вантажником, сторожем. А в лютому 1993-го після тяжкої тривалої хвороби залишив цей світ.

На Баранівському цвинтарі, де похований Микола Данько, стараннями його друзів встановлено пам’ятник, на якому викарбувано слова поета, залишені як заповіт нині сущим:

Об однім прошу, об крихті:
Ледь барвінок, ледь трава —
На той світ мені докрикніть:
«Україно! Ти — жива!»