ЛІСІВНИЦТВО. У лісівників Житомирщини нині гаряча пора – заготівля насіння хвойних дерев. Зрозуміло, що, як і в кожній непростій справі, тут теж свої секрети. По-перше, родоначальниками лісів майбутнього стають лише елітні представники свого виду. По-друге, лісівники збирають не саме насіння, а шишки, у кожній з яких — до двох десятків легеньких насінинок-крилаток.

Після обробки на шишкосушарці та «обмолоту» в спеціальних барабанах, із кожних 100 кг заготовлених шишок отримують приблизно 2 кг насіння. Тож спробуйте хоч уявити обсяг копіткої праці лісоводів області: щозими вони закладають до своїх засіків щонайменше 2 тонни посівного матеріалу хвойних дерев.

У насіннєсховищах вже очікують весни заготовлені з осені 50 тонн насіннєвих жолудів та насіння листяних дерев – 245 кг ясеня, 108 кг липи, 234 кг клена та майже тонна горіха чорного. Останніми роками в поліських лісах з’явилися насадження рідкісних для північного регіону рослин. Зокрема, малинські лісівники заготовили по 2 кг насіння аморфи та дерени, в Городницькому, Ємільчинському та Новоград-Волинському держлісгоспах висіватимуть айву, в Білокоровицькому – зіновать, а у Житомирському та Олевському – бирючину.