ГОВОРИЛИ-БАЛАКАЛИ

Діалог лідерів Молдови і Придністров’я знову відкладено

Коли в сусідів неспокій, Україна не звикла лишатися осторонь. Надто коли йдеться про можливість досягнення прогресу у врегулюванні затяжного  придністровського конфлікту, що є ключовим пріоритетним завданням для України, яка нинішнього року головує в ОБСЄ і виступає не лише посередником та гарантом, а й має спільний із цим регіоном кордон, де проживає велика кількість співвітчизників. Днями у Львові відбулося  офіційне засідання «Постійної наради з політичних питань у рамках переговорного процесу з придністровського врегулювання» у форматі «5+2» за участі представників Республіки Молдова, Придністров’я, України, Російської Федерації, США, Європейського Союзу та ОБСЄ.

Президент ПМР Євген Шевчук і молдовський прем’єр Влад Філат до Львова так і не приїхали. Фото з сайту dumskaya.net

Як зазначив спеціальний представник чинного голови ОБСЄ з питань конфліктів Андрій Дещиця, варто згадати слова керівника МЗС Леоніда Кожари, який обрав саме Молдову країною свого першого в цьому році візиту за кордон, про те, що Україна як голова ОБСЄ  пропонує сторонам унікальні можливості для просування на шляху придністровського врегулювання. Важливим інструментом для досягнення цієї мети є активний діалог між Кишиневом і Тирасполем на всіх рівнях. Важливо, щоб у цьому діалозі не виникало пауз, як це неодноразово траплялося. 

Проте очікуваної зустрічі лідерів Молдови і Придністров’я у Львові не відбулося. Тож учасникам наради, аби львівська зустріч була конструктивною, довелося зосередитися на соціально-економічних, правових та гуманітарних питаннях.

У розв’язанні гострих проблем, наголосила глава місії ОБСЄ в Молдові Дженніфер Браш, потрібно розпочинати з поліпшення довіри між сторонами конфлікту, брак якої особливо відчувається за столом переговорів між Кишиневом і Тирасполем. І така довіра, яка невеликими кроками будується за столом переговорів, має стати ключем для вирішення найгостріших конфліктів. ОБСЄ докладатиме зусиль, аби якнайшвидше вирішити конфлікт у Придністров’ї, від якого ніхто не виграє.

Наступний раунд переговорів відбудеться 23 — 24 травня в Одесі. А зі Львова політичні представники Молдови і Придністров’я та інші учасники переговорного процесу поїхали з непростим домашнім завданням — сприяти якнайшвидшій підготовці зустрічі лідерів Кишинева і Тирасполя для підписання протоколу, аби нарешті «розморозити» придністровський конфлікт: мир і спокій має повернутися в цей регіон. І нинішній рік, наголосив політичний представник Молдови у переговорному процесі Євген Карпов, розпочався з активного діалогу.