ОРЕНДА

Майже 800 грн за гектар земельного паю отримують жителі Машівського району, що на Полтавщині, від агропідприємств-орендарів.

Така ціна за землю - найвища в області і навіть в Україні, повідомив начальник управління Держкомзему в Полтавській області Григорій Шарий. На думку фахівця, високу вартість оренди машівських чорноземів можна пояснити конкуренцією в районі кількох потужних агропідприємств - ТОВ "Агрофірма "Альянс", ТОВ "Агрофірма "Чиста криниця", ТОВ "Компанія "Фармко" та інших.

Дещо менші, але також пристойні суми платять за землю в Лубенському, Великобагачанському, Шишацькому районах. У них орендна плата за землю становить приблизно 500 грн за гектар. А от у віддаленому від обласного центру Лохвицькому районі орендарі скупіші, до того ж, платять за землю переважно сільгосппродукцією, хоча оцінюють її вдвічі, а то й втричі дешевше, ніж на ринку. Селянам доводиться з цим миритися, адже без грошей сьогодні не проживеш. Загалом торік по області виплачено майже півмільярда гривень орендної плати, з неї грошима сплачено 164 млн грн. Це на 12 млн грн більше, ніж десять років тому.

За інформацією Григорія Шарого, є в області й заборгованість з орендної плати. Вона порівняно незначна - до 3 млн грн і виникла переважно через те, що частина власників земельних паїв живуть у містах або селищах і не завжди приїжджали за розрахунком. Наразі на Полтавщині в оренді перебуває 90% земельних паїв. Майже 250 тис. га перебуває у користуванні семи юросіб, контори та офіси яких розташовані у Києві й Харкові. Типові орендарі - це різного роду агроформування, що беруть землю в користування на п'ять-десять років. Зокрема 34 тис. га паїв орендують фермерські господарства. Водночас в області функціонують 146 підприємств - правонаступників КСП, засновниками яких є полтавці, які не перепродали свої корпоративні права.