НОВАЦІЇ. Уже до кінця року полтавські лісівники повністю перейдуть на електронний облік деревини. Робота в цьому напрямку наближається до завершення. Про це повідомили в обласному управлінні лісового та мисливського господарства. Полтавці наслідують приклад поляків, які обладнали системою електронних чипів усі свої ліси.

Щоправда, Польща до цього йшла довгих 20 років. Українці ж мають намір начепити електронні бирки на дерева значно швидше. Перевага нововведення в тому, що лісівникам віднині не треба буде перераховувати кількість дерев у лісі: завдяки чипам, прикріпленим до стовбура, можна відстежити весь «маршрут» деревини: де виросла, хто переробив, що з неї вироблено. Зрештою, система електронних чипів значно полегшить облік дерев у лісі.

— Та головне, —  зазначив під час перебування на Полтавщині голова Державного агентства лісових ресурсів України Віктор Сівець, — система електронного обліку дасть змогу ефективно боротися з незаконним вирубуванням лісу та незаконним обігом деревини. Ефективність цієї системи ми вже перевірили торік на новорічних ялинках, адже завдяки електронним чипам не допустили вирубування браконьєрами 400 гектарів лісу.

На Полтавщину головний лісівник країни приїхав, щоб подивитися, як ведеться лісове господарство в регіоні. Побаченим залишився задоволений: сподобалися лісові дороги, які йому показали, а також посадки трирічного дуба. На його думку, цей досвід вирощування листяних порід дерев треба поширити.

— Лісівникам з інших областей варто повчитися у полтавських колег того, як співпрацювати з місцевою владою. Адже на Полтавщині з місцевого бюджету виділяють значні кошти на розвиток лісового господарства, — сказав він. Принагідно порушив питання будівництва в області спеціальних вольєрів для відтворення популяції диких тварин. Уже найближчим часом тут створять вольєр площею до 200 гектарів, з якого щороку на волю випускатимуть до 300 молодих тварин.