Вселенський патріарх Варфоломій пояснив намір надати автокефалію Українській православній церкві тим, що це обов’язок Вселенського патріархату. Про це йдеться у його зверненні з нагоди 85-х роковин Голодомору в Україні.

«Неприпустимо, що Вселенський престол, який, згідно зі Святими канонами, відповідає за єдність і стабільність православ’я, залишався б байдужим, коли православні — український народ — страждають і шукають розв’язання церковних проблем, що мучать їх протягом століть. Ми втручаємося, тому що це наш обов’язок — заради істини і традицій церкви, захисту канонічного порядку та ідентичності православ’я, для розбудови тіла Христового, а не для себе і не для демонстрації світової сили чи влади. Залишаючись байдужими, ми залишилися б без виправдання перед Богом та історією», — йдеться в документі, поширеному УПК КП.

Так само, як надано автокефалію всім помісним церквам, Священний синод вирішив надати автокефалію і багатостраждальній православній церкві в Україні, щоб вона також долучилася до повноти православ’я в єдності та внутрішньому мирі. Тільки перший престол православ’я, Константинопольська церква, має цю велику відповідальність згідно зі Святими канонами, йдеться у зверненні патріарха Варфоломія.

Митрополит Вінницький і Барський Симеон — єдиний із 83 учасників собору УПЦ Московського патріархату, який не підписав його постанову, — переконаний, що помісну православну церкву в Україні буде неодмінно створено. І прикро, що УПЦ МП добровільно виводить себе з цього процесу.

«Ніколи не приховував, що я прихильник автокефалії, але як і більшість наших архієреїв, очікував, що ми отримаємо її від Російської православної церкви. Цей шлях ми мали на увазі, коли говорили про отримання автокефалії канонічним шляхом. Але останні рішення, які ухвалюють у Московській патріархії, й риторика, яка звучить від нашого керівництва з Москви, не дає підстав чекати такої автокефалії. А процеси, які відбуваються всередині Української православної церкви, і зокрема ухвалення постанови архієрейського собору — це, на мою думку, ще одна спроба загальмувати надання автокефалії й створення помісної православної церкви в Україні. З нами чи без нас її буде створено, і мені прикро, що ми добровільно виводимо себе з цього процесу. Хоч могли б як найбільша православна церква в Україні, що налічує 12 тисяч парафій, очолити цей процес і навіть диктувати свої умови», — розповів Укрінформу священнослужитель.

Остаточну дату об’єднавчого собору поки що не називають. Але доти Президент Петро Порошенко має намір зустрітися за змогою з усіма архієреями УПЦ МП і відповісти на запитання, які стосуються надання автокефалії та створення в Україні помісної православної церкви.

«Це бажання Президент озвучив під час зустрічі з нами, трьома архієреями, які 13 листопада приїхали в Український дім. Це була корисна зустріч і дуже щира розмова. Шкодую, що у ній не брали участі всі наші владики, адже як і ми, вони мали б змогу отримати відповіді на багато дуже важливих і гострих запитань, які хвилюють і нас, і нашу паству», — наголосив владика Симеон.

Відділ новин
«
Урядового кур’єра»