НА ЗАВАДІ ПОВЕНІ

Нові автоматизовані гідропости  пильно стежать за Дністром

Таких інтенсивних снігопадів, як на початку цієї зими, на Буковині не було з 1907 року, тож природа обіцяє навесні велику воду. А це означає, що гідрологічну ситуацію треба відстежувати особливо ретельно.

— Для цього ми і встановили на Дністрі два автоматизованих гідрологічних пости: біля Заліщиків Тернопільської області й неподалік Галича Івано-Франківської, — розповідає Ян Дзюба, начальник Дністровсько-Прутського басейнового управління водних ресурсів (БУВР). — Це дасть змогу одержувати вичерпну інформацію про те, як поводиться велика ріка і що можна найближчим часом від неї очікувати. А отже, вчасно застерегти розташовані нижче за течією міста і села про загрозу паводків, ухвалити відповідні управлінські рішення і вжити необхідних заходів для мінімізації наслідків стихії.

Гідропости, які в автоматичному режимі вимірюватимуть температуру і рівень води у Дністрі (раніше це доводилося робити вручну), укомплектовані сучасним обладнанням однієї зі швейцарських компаній, датчики та системи передачі якої вважаються одними з кращих у світі. Станції  працюватимуть автономно і за допомогою спеціального програмного забезпечення передаватимуть дані у Чернівці, на сервер  БУВР, а звідти інформація про гідрологічну ситуацію надходитиме всім зацікавленим відомствам, зокрема сусідньої Молдови.

— Із 2010 року в рамках програми з транскордонної співпраці в Україні та Республіці Молдова триває реалізація пілотного проекту «Зниження вразливості до екстремальних паводків та зміни клімату в басейні ріки Дністер» під егідою Міжнародної ініціативи «Довкілля для Європи», — розповідає заступник голови Держагентства водних ресурсів України Олексій Чунарьов. — Проект фінансово підтримують Фінляндія та Швеція в тісній співпраці з міністерствами навколишнього середовища України та Молдови, Державним агентством водних ресурсів України. Його мета — мінімізувати ризики, які спричиняють паводки.

Автоматизовані гідропости увійшли в систему транскордонного управління паводками, яка передбачає системний моніторинг за гідрологічними показниками, автоматизований контроль та обмін даними між країнами, через які протікає Дністер.