Національний екологічний центр України звернувся до Міністерства внутрішніх справ України з проханням виявити випадки самовільного створення лісонасаджень на степових ділянках. Перші результати перевірки надійшли з Тернопільщини. Підрозділи МВС у області виявили ряд порушень, зокрема розпочате кримінальне провадження за фактом використання одним з тутешніх лісгоспів бюджетних коштів для залісення територій, що не належать цьому підприємству. Збитки, завдані державі, оцінені в 550 000 гривень. При цьому поки що не здійснено підрахунок втрат рослинного і тваринного світу на заліснених ділянках.

— Створення лісових насаджень нерідко здійснюють лісові господарства самовільно, до того, як вони оформлять право власності на землю, — говорить заступник голови Національного екологічного центру Олексій Василюк. — Нічийних земель в Україні практично немає. І лише останні степові ділянки лишаються поза господарським обігом. Вони і стають об’єктом зазіхань. На таких ділянках ліс не виростає, а унікальне біорізноманіття вже не повернути.

З 2008 року діє програма «Ліси України», яка виділяє кошти на посадку нових лісів на колосальній площі безлісих земель, еквівалентній 5% площі України. Проте переводити деградовані орні землі для залісення, як планували спочатку, законодавство не дозволяє. А виконувати нормативи лісорозведення необхідно. Тому в Україні поширилася практика створення нових лісів на місці степу, оскільки останні степові ділянки, як правило, — нічийні. Для виправлення ситуації екологи пропонують ухвалити закон про збереження степів («Степовий кодекс») та переглянути норми лісистості, на яких базується й програма «Ліси України».