ВИБОРИ ПО-РОСІЙСЬКОМУ

Володимир Путін переконливо переміг у першому турі

У Росії новий президент. Ним прогнозовано обраний  Володимир Путін. Однак за останній час сама країна  стала дещо іншою, тож тепер йому потрібно доводити, що Путін-2012 відповідає сучасним очікуванням. 

Як повідомив голова ЦВК Російської Федерації  Володимир Чуров, підбиваючи попередні результати голосування, кандидата в президенти Володимира Путіна на виборах підтримали понад 45 млн росіян.

За його словами, у Москві за цю кандидатуру віддали голоси трохи більш як 48% виборців. Другим  у російській столиці фінішував олігарх Михайло Прохоров, за якого «підписалися»  близько 20% виборців.

У Санкт-Петербурзі Михайло Прохоров теж посідає друге місце — у нього 15,5%. Володимир Путін у своєму рідному місті набрав близько 59% голосів виборців.

Водночас, за словами представників Ліги виборців Росії, найпоширеніше порушення на нинішніх виборах — так звана «карусель», коли одні й ті самі люди переїздять голосувати від дільниці до дільниці не за місцем проживання. Про ефективність нововведення, а саме відеоспостереження, на виборчих дільницях говорити передчасно, оскільки  відеокамери в багатьох місцях або  не працювали, або були  спрямовані так, що неможливо розгледіти, що відбувається. Там, де фільмування вдалося, камери зафіксували чимало цікавого, порівняно з яким лезгінка  чеченського президента Рамзана Кадирова  ніщо.

Зазначимо, що фоторепортажі з Росії посіли провідне місце в матеріалах світової преси, а редакційні статті аналізують спосіб проведення президентських виборів і зміни в російському суспільстві, які зроблять третій термін президентства Путіна суттєво відмінним від двох попередніх. Приміром,  видання Daily Telegraph вмістило коментар відомого британського публіциста Едварда Лукаса: «Він виграв вибори, але втратив російський середній клас». 

Президент України Віктор Янукович і Прем’єр-міністр Микола Азаров провели  вчора телефонні розмови з Володимиром Путіним. Глава Української держави привітав В. Путіна з перемогою на виборах Президента Ро?сійської Федерації, побажав міцного здоров’я, плідної роботи на благо народу Росії на високій відповідальній посаді й висловив переконання, що українсько-російські відносини й надалі розвиватимуться в атмосфері взаєморозуміння та стратегічного партнерства.

А Микола Азаров  висловив впевненість, що українсько-російські відносини розвиватимуться динамічніше та буде поглиблено співпрацю між нашими країнами, а всі проблемні питання, які виникали і  виникатимуть у двосторонніх відносинах, вирішуватимуться в дусі добросусідства, взаємної поваги і взаєморозуміння.

Сам Путін, відповідаючи на запитання журналістів про те, яким буде його перший міжнародний візит після вступу на посаду президента Росії, заявив: «Абсолютний пріоритет — СНД. Але не забуваємо й про інші країни».

До речі,  спілкуючись із прихильниками у виборчому штабі, новообраний російський керманич заперечив будь-які сентименти, зазначивши, що сльози на очах під час мітингу на Манежній площі в нього з’явилися не від емоцій, а від вітру.