ДАТА

Нещодавно «Віснику Національного банку України» виповнилося 18 років

Людмила ПАТРІКАЦ,
головний редактор журналу
«Вісник Національного банку України»
для «Урядового кур’єра»

Із перших випусків започатковане НБУ видання сміливо розширило вузьковідомчі межі й стало одним із найавторитетніших науково-практичних часописів, своєрідним містком між регулятором грошово-кредитного ринку і банками країни, між банкірами-практиками і здобувачами фінансової освіти.

З нагоди виходу ювілейного, 200-го, номера журналу редакцію привітав Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Він зокрема підкреслив: «Висвітлюючи усі аспекти діяльності НБУ і банківської системи України в цілому, аналізуючи широке коло питань методології та практики банківської справи, актуальні проблеми макроекономіки та фінансово-кредитних відносин, ваш часопис активно сприяє важливій місії Національного банку щодо забезпечення стабільності вітчизняної валюти, розвитку кредитно-банківської сфери української економіки. Переконаний, авторитет вашого видання та професіоналізм автор?ського колективу і надалі працюватимуть на благо українського народу, в ім’я України». Ця висока довіра спонукає нас, журналістів, і надалі високо тримати планку вимогливості до себе й авторів, щоб публікації вирізнялися новизною, актуальністю, бездоганною стилістикою української мови.

Усього на чотири роки наш журнал молодший від самого Національного банку. Тож закономірно, що всі віхи становлення головної банкової установи держави, багато?гранна динамічна історія поступу банківської системи країни, основні її періоди, видатні персоналії банківництва закарбовано на його сторінках. Тематична спрямованість публікацій «Вісника» — висвітлення питань методології та практики банківської справи, актуальних проблем макроекономіки та фінансово-кредитних відносин, економічної освіти.

У сучасних умовах істотним чинником підтримання стабільності грошової одиниці в довгостроковій перспективі є забезпечення довіри до політики центрального банку. З огляду на це Голова Національного банку України Ігор Соркін надає важливого значення вдосконаленню системи комунікацій з громадськістю, маючи на меті через детальне роз’яснення цілей грошово-кредитної політики та заходів щодо їх досягнення здобувати суспільну підтримку дій НБУ і формувати на ринку позитивні очікування. І в цьому плані «Вісник НБУ» — той інформаційний ресурс, який сприяє утвердженню в суспільстві позитивного іміджу НБУ як стабільної, транспарентної установи, що відстоює національні економічні інтереси. 

Фактично журнал на сьогодні є трибуною для науковців, банкірів, аналітиків — усіх, кого Національний банк запрошує висловити свої думки, оприлюднити розробки, дослідження. Мені нерідко доводиться спілкуватися з банкірами, викладачами економічних ВНЗ, студентами. Усім по-різному потрібен наш журнал. Банкірів цікавлять коментарі фахівців до нових нормативних актів, статистичні матеріали щодо структури активів, зобо?в’я?зань, власного капіталу, прибутків і збитків, які друкуються в журналі щокварталу. Вони «приміряють» до своїх фінансових установ новітні моделі розвитку, вперше оприлюднені на сторінках фахового видання. Науковці черпають із журналу матеріали для своїх лекцій. А студенти користуються «Вісником» як підручником, без нього не обходиться робота ні над курсовою, ні над магістерською.

Створити журнал таким, яким він є нині, нам вдалося не лише завдяки підтримці керівництва Національного банку, а й завдяки роботі авторів — провідних науковців, досвідчених банкірів, теоретиків банківської справи, співпраці з редколегією, до складу якої входять 18 докторів і 6 кандидатів наук. А ще — завдяки професійній команді редакції, в якій працює 11 членів національних спілок журналістів, письменників, краєзнавців, художників; команді, половина працівників якої, крім гуманітарної, має ще й вищу економічну освіту. Команді, яка, крім «Вісника НБУ», готує до друку ще вісім офіційних видань Національного банку.

Мені як головному редакторові, причетному до створення цього видання з першого номера, надзвичайно приємно, що нам вдається не втрачати провідних позицій на ринку ділової преси, працювати стабільно, примножуючи авторитет і популярність, сподіваючись, що ще багато років «Вісник НБУ» пропагуватиме надбання вітчизняної банківської системи, залишаючись одним із найзатребуваніших видань серед економістів.